1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako oblikovati i upravljati ponašanjem malog djeteta?

Kako oblikovati i upravljati ponašanjem malog djeteta? Bebe.hr portal

Pomaganje u oblikovanju i upravljanje ponašanjem malog djeteta ključni je dio roditeljstva. Iako ponekad može biti izazovno, nekoliko ključnih načela može pomoći.

 

Modeliranje ponašanja

Djeca uče gledajući sve oko sebe, a posebno roditelje. Kada koristite manire i dobre strategije suočavanja, učite svoju djecu da čine isto. Upravljanje ponašanjem malog djeteta u velikoj mjeri odnosi se na model ponašanja koji uče upravo od vas.

  • Istaknite dijeljenje među odraslima . Djeca često osjećaju da su oni jedini koji moraju “koristiti svoje manire”, “dijeliti” i “izmjenjivati ​​se”. Dakle, kada odrasli dijele, ukažite na to svojoj djeci. Na primjer: “Tata dijeli piće s mamom. Dobar posao, tata!”
  • Naučite svoju djecu kako se smiriti kada su uzrujana ili frustrirana. Na primjer, ako ste frustrirani zbog sjedenja u prometu, mogli biste reći: “Mama je trenutno jako frustrirana. Molim te, pomozi mi da se smirim tako što ćeš 10 puta duboko udahnuti sa mnom.”
  • Naučite djecu da kažu kako se osjećaju. Ako ste stvarno frustrirani, mogli biste reći: “Ti me sada izluđuješ.” Umjesto toga, pokušajte izraziti svoje stvarne osjećaje: “Mama je trenutno stvarno frustrirana.” Ovo uči djecu da kažu ono što osjećaju umjesto da daju kritičke ili uvredljive izjave.
  • Ako vaša pretpostavka o tome kako se osjećaju nije točna, dopustite djeci da vas isprave.

Oprezno s pažnjom

upravljanje ponašanjem malog djeteta

Ako ste poput većine ljudi, svoju ćete djecu ostaviti na miru ako se dobro ponašaju, ali kada se vaša djeca loše ponašaju, usmjerit ćete svoju pozornost na njih. Ovo ima tendenciju da se vrati natrag. Pozornost oko lošeg ponašanja zapravo povećava nedolično ponašanje kao način da dobijemo više pažnje od nas!

Najbolji način da poboljšate ponašanje je posvetiti djeci puno pažnje kada rade nešto što vam se sviđa. I ukloniti vašu pažnju kada rade nešto što vam se ne sviđa .

Jednostavan način za povećanje dobrog ponašanja je opisivanje njihovog ponašanja i pohvala kada se stvarno trude.  Može biti teško steći naviku da to radite, ali postaje sve lakše i lakše dok to radite.

 

Davanje pažnje

 width=

Kada djeca dobiju dovoljno pozitivne pažnje od vas, ne trebaju glumiti da bi privukla pozornost. Ne zaboravite ispuniti svoju djecu s puno ljubavi i privrženosti tijekom dana, svaki dan.

Vrlo jednostavan način za to je provesti kvalitetno vrijeme s njima. Igranje sa svojom djecom samo 5 minuta puno će vam pomoći. Kada se igrate sa svojom djecom, dopustite im da izaberu igračku i vode igru.

Primamljivo je govoriti svojoj djeci što da rade ili postavljati puno pitanja, ali najbolje je to ne činiti. Pokušajte umjesto toga samo opisati što vaša djeca rade (“Tako se trudiš izgraditi visoku kulu” ili “Ti slažeš te kocke”) i pohvalite ih: “Odlično sjediti tako mirno dok se igramo.”

Drugi način je posvetiti pozornost djeci zbog dobrog ponašanja, ali ih ne ometati dok se igraju. Nego ih nježno dodirivati ​​s ljubavlju; na primjer, jednostavno im dotaknite rame ili leđa. Preporuča se da djeci date 50 do 100 kratkih dodira s ljubavlju svaki dan.

Loša ponašanja možete smanjiti tako da ih ignorirate, ali to funkcionira samo ako svojoj djeci pridajete puno pažnje za njihova dobra ponašanja. Najjednostavniji način za to je planirano ignoriranje. Ignorirati znači ne razgovarati s djecom, ne gledati ih i ne dodirivati ​​ih kada se loše ponašaju. Ključ ignoriranja je osigurati da svojoj djeci posvetite pozitivnu pozornost čim loše ponašanje prestane, poput riječi: “Sada si tih; izgleda da si spreman za igru.”

POVEZANO: Pobrinite se da vaše dijete ima dovoljno vode!