Djeca Savjeti i njega

Kako zadobiti naklonost djece (prema Sadhguru)?

Kako zadobiti naklonost djece (prema Sadhguru)? Bebe.hr portal

Zadobiti naklonost djece, jedna je od najvažnijih lekcija koje kao roditelji trebamo naučiti. Zato danas osim praktičnih savjeta koje svakodnevno donosimo – prenosimo i stajalište jednog od najpoznatijih svjetskih učitelja – Sadhguru. Bez obzira na to koja su vaša moralna načela, otvorenost za ideje onih koji su posvećeni duhovnosti ne može škoditi. Saznajte više u našem tekstu i pogledajte video na kraju članka.

 

Kako zadobiti naklonost djece prema Sadhguru?

Ako se osvrnete i pogledate sebe, kad ste imali pet, šest godina, kakve bi vam roditelje najbolje bilo imati?
Ako pogledate unatrag, vrlo biste jasno znali. Zato ako ste roditelj, važno je da ne stojite na velikom pijedestalu. Ako priznate ono što ne znate, posebno s malom djecom, postat će te bliski prijatelji. U suprotnom se ugledaju na vas – jer moraju.

Postoji hijerarhijski posao, i naravno, svi mrze tu hijerarhiju, jer gledajući gore, vrat boli. Nitko to ne voli. Pokušavajući sebe postaviti iznad, gubite mogućnost da budete dobar prijatelj. Ako niste dobar prijatelj, oni ne traže vaš savjet. Veza je jedino moguća kad nisi za propovjedaonicom, dolje si na zemlji, kao i svi drugi, na iste dvije noge. Tek tada je to moguće, tek tada postoji prijateljstvo.

Kad postoji prijateljstvo, ima mjesta za ispravku. Kad nema prijateljstva, možeš pričati što hoćeš, ionako te nitko neće slušati. I ako nastaviš govoriti savjet za savjetom, oni će samo učiniti obrnuto, samo vama u inat.

 

 

Budite prijatelj

 width=

 

Roditelji i učitelji trebaju zaslužiti prijateljstvo nove generacije, a ne razmišljanja! Samo zato što ste došli nekoliko godina ranije, ne znači da poznajete tajne svemira. Zato im prestanite stalno savjetovati. Pokušajte radije samo biti prijatelj s njima, igrati se s njima, ići u kino, razgovarati.

Pružite atmosferu koja je radosna, puna ljubavi i nadahnjujuća, koja potiče dijete da ustane i pronađe svoj puni potencijal. Ako se osigura ova atmosfera, zapravo se ne morate brinuti o discipliniranju. Disciplina će se dogoditi sama od sebe. Disciplina ne znači kontrolu. Disciplina znači da ste usmjereni na znanje.

 

 

Najbolja stvar koju možete napraviti

Potaknite kod vašeg djeteta inteligenciju na takav način da je fleksibilna i da će brzo, brzo shvatiti što je okolo. Pa neka žive život, u kojem ne moraju razmišljati o svom kruhu. Odnosno, ne žive za svoj opstanak, nego žive da bi stvorili nešto novo.

Najbolja stvar, ako želite biti od neke vrijednosti za svoju djecu, bilo da su vaša biološka djeca ili posvojeni je da kad vas vide, kažu: “Vau, ja želim biti ovakav!”. Nije potrebno ništa reći, samo postanite takva osoba, i svi žele biti kao vi. Jednom kada požele biti poput vas, nema problema da to i ostvare.
Zapravo morate ih natjerati da se „zagledaju“ u vas, a ne zahtijevati nešto. To znači da morate malo zablistati.

Video: 6 načina kako zadobiti prijateljstvo vašeg djeteta

POVEZANO: Kako ostati smiren i ne svađati se kada se stvari zahuktaju