Djeca

Motivirajte dijete na pisanje domaće zadaće

pisanje domaće zadaće

Naravno da postoje djeca kojima ne smeta pisanje domaće zadaće, odnosno to im se na neki način i sviđa. Ali uglavnom se domaća zadaća ne povezuje sa zabavom. Svi bi radije izašli vani i igrali se, otišli na igralište, pogledali crtić na televeziji nego sjeli i dovršili zadatke iz matematike ili napisali sastav iz hrvatskog.

No, domaća je zadaća važan dio obrazovanja, a roditelji su ti koji moraju poticati svoje mališane da im to pređe u naviku kako bi mogli nastaviti učiti i napredovati.

Napravite raspored

Sastavljanje rasporeda odličan je način kojim ćete potaknuti djecu da redovito pišu domaću zadaću, a to možete raditi još od njihovih najranijih dana školovanja. Napravite od toga cijeli mali projekt! Kupite neke šarene flomastere, zanimljivi školski pribor i neka zabava počne! Kad djeca znaju što sve trebaju obaviti, neće se osjećati zabrinuto ili biti pod stresom. Bit će organizirana i motivirana, a to će se prenijeti i na kasnija razdoblja u životu.

Podijelite sve što trebaju obaviti na manje dijelove

Kad imamo veliki projekt koji trebamo realizirati, potrebno ga je raščlaniti na manje dijelove kako bismo ga lakše savladali. Roditelji istoj stvari mogu naučiti svoju djecu. Tako će djeca domaću zadaću početi gledati kao na nešto čime se mogu nositi bez problema.

 width=

Najprije napravite teži dio

Pođimo najprije od nas odraslih. Iako nam je najmanje drago, najveće zadovoljstvo osjetimo kad najprije obavimo ono za što smo svjesni da je najteže. Isto je i s domaćom zadaćom. Učite svoju djecu da najprije riješe ono što je najteže, pružite im pomoć ako im je potrebna i kasnije će lakši dio odraditi sami.

Ne odgađajte pisanje domaće zadaće

Svi su skloni odugovlačenju u nekom trenutku, ali pojedini ljudi imaju stvarno ogroman problem s tim. Odgađanje stvari samo znači da vam ponestaje vremena da ih pravilno dovršite. Razgovarajte s djecom i ukažite im na radost i ponos koji će osjetiti kad zadatak obave na vrijeme.

Radite unaprijed

Kad se zaposlimo, sve se vrti oko rokova. Njihovo je poštivanje zaista od presudne važnosti. Zato je bitno i djecu učiti istome. Neka zadaću napišu na vrijeme jer će im to omogućniti kasniji uspjeh u životu, a sada u djetinjstvu više vremena za igru i stvari koje ih vesele.

 width=