1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Načini kako poboljšati zdravlje crijeva kod djece!

Načini kako poboljšati zdravlje crijeva kod djece! Bebe.hr portal

Donosimo načine kako prirediti životno dobro zdravlje crijeva kod djece potičući bakterije u njihovom trbuhu! Također i jednostavnim rječnikom objašnjavamo što su mikrobiomi i zašto su korisni.

 

Što su mikrobiomi?

zdravlje crijeva kod djece

 

Mikrobiomi su bakterije koje nastanjuju ljudski gastrointestinalni trakt i pomažu u kontroli imunološkog sustava. Mikrobiomi određuju stvari poput toga ima li Vaše dijete alergijsku reakciju na jaja i koliko se učinkovito bori protiv virusa prehlade.

Osim toga, mikrobiom je uključen u regulaciju metabolizma i debljanje, a može biti povezan s mozgom — što znači da može utjecati na raspoloženje. I potencijalno zaštititi Vaše dijete od poremećaja mentalnog zdravlja kao što su autizam ili depresija.

Za razliku od ljudskog genoma, koji je fiksiran pri začeću, ljudski mikrobiom uvelike je proizvod načina života i okoliša. I “najsavitljiviji” je u dojenčadi i djetinjstvu. Dok djeca dođu u školsku dob, opći sastav njihovog mikrobioma je uspostavljen i ostat će s njima godinama, desetljećima ili čak cijeli život. Srećom, njegovanje mikrobioma vašeg djeteta ne mora biti teško.

 

Savjeti kako poboljšati zdravlja crijeva kod djece

 

1. Nahranite dobre bakterije

Probavni mikrobiom napreduje zahvaljujući dijetalnim vlaknima koji se nalaze u biljkama. Istraživanja pokazuju da izgladnjeli crijevni mikrob jede sluz koja oblaže i štiti unutarnje stijenke crijeva. Ukoliko se bakterije previše približe tim stijenkama, mogu rezultirati stanjem upale koja na kraju može dovesti do autoimunih poremećaja. Kao što su upalne bolesti crijeva, alergije i astma. Zato hranite svoje dijete prehranom bogatom voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama. Time osiguravate da njegov razvojni mikrobiom ima puno hranjivih tvari.

#Koristan savjet: Kako mnoga hrana bogata vlaknima nema instant privlačnost za djecu možete se poslužiti s malo “mudrosti”:

  • počnite s poznatim izborom koje znate da Vaše dijete voli i ukusnim umacima
  • naučite djecu da svi imamo “ljubimca” po imenu bakterija koji živi u nama i treba njegu. Dajte mu tanjur s povrćem i podsjetite ih da je njihov ljubimac gladan.
  • nabavite “plišanu bakteriju” koju Vaš klinac može držati u krilu tijekom obroka (giantmicrobes.com)

 

 width=

 

2. Jogurt, kefir

Konzumacija živih i aktivnih kultura (druga riječ za dobre bakterije), poput onih koje se nalaze u mnogim jogurtima, može smanjiti učestalost bolesti kod djece. Osobito neugodnih gastrointestinalnih infekcija, prema istraživanju Medicinskog centra Sveučilišta Georgetown.

Fermentirani mliječni napitak kefir još je jedan oblik jestivih bakterija. Ali kupujte pažljivo: mnogi jogurti koji se prodaju djeci puni su šećera. A hrana poput pereca prelivenih jogurtom i preljeva za salatu na bazi jogurta često uopće ne sadrži žive kulture.

#Koristan savjet: Da bi djeca cijenila jedinstven okus nezaslađenog jogurta, dodajte žličicu javorovog sirupa, a zatim polako smanjujte količinu tijekom nekoliko tjedana.

 

3. Izbjegavajte nepotrebne antibiotike

Iako antibiotici mogu spasiti život, ne znači da nemaju nedostataka. Budući da neselektivno ubijaju bakterije, antibiotici se rješavaju dobrih dijelova Vašeg mikrobioma zajedno s lošima. A taj gubitak može imati širi utjecaj na dugoročno zdravlje Vašeg djeteta nego što mislite. Stoga je važno da roditelji i pedijatri rezerviraju antibiotike samo za bolesti za koje su neophodni.

 

4. Igrajte se u vrtu i mazite se sa svojim ljubimcima

Obje aktivnosti su jednostavni načini da se Vaše dijete susreće s dobrim bakterijama, a izbjegava one od kojih se može razboljeti. Vaš pas može biti idealan kanal između prljavštine pune bakterija iz dvorišta i Vaše djece. Umjesto da se naježite kad ga vidite kako njuška i liže lica djece, razmišljam o dobrobitima koje im mogu dati bakterije koje nosi. Na primjer, studija objavljena u JAMA sugerira da je manja vjerojatnost da će bebe koje odrastaju izložene psima razviti astmu prije nego navrše 6 godina. Također i vrtlarstvo izlaže djecu bakterijama iz tla i životinja koje mogu doprinijeti bolje zdravlje crijeva kod djece.
POVEZANO: Koliko često bebe trebaju imati stolicu?