0 do 12 tjedana Trudnice

8. tjedan trudnoće : Kako izgleda embrio i koliko je velik sada?

8. tjedan trudnoće : Kako izgleda embrio i koliko je velik sada? Bebe.hr portal

8. tjedan trudnoće je tjedan kada se trudnoća počinje činiti više stvarnom i vjerojatno ćete sada imati i svoj prvi prenatalni pregled, odnosno ultrazvuk. Trenutak kada će slatki zvuk otkucaja bebinog srca učinit Vaše srce punim. Pripremite se na uzbuđenje i nervozu!

Rođenjem malog života unutar žene, buduća majka ima nova iskustva i pitanja. Zapravo, postoji jako puno pitanja, pogotovo za one koje su prvi put zatrudnjele.

8. tjedan trudnoće : Ultrazvuk

Znači ukoliko idete na svoj prvi prenatalni pregled (tj. termin za 8-tjednu trudnoću) na ultrazvuku biste mogli vidjeti bebine ruke i noge kako se miču kao lude. Kao i čuti otkucaj srca. Ne možete to još osjetiti, ali stvarno se događa! Na pregledu Vas također čeka i slika ultrazvuka od 8 tjedana.

8. tjedan trudnoće

Što još možete očekivati?

  • vjerojatno će Vam vaditi krv kako bi napravili pretrage i saznali Vašu krvnu grupu odnosno je li Rh pozitivna ili negativna (provjeriti će Vaše razine hormona, te razine crvenih i bijelih krvnih zrnaca kako bi bili sigurni da su normalni, a Vaša će krv biti testirana na spolno prenosive bolesti),
  • raditi ćete Papa test da provjerite postoje li infekcije i abnormalnosti,
  • i pripremite se i za mokrenje u čašicu, morat ćete dati uzorak urina da provjerite ima li znakova infekcije mokraćnog sustava (i paziti na proteine ​​u mokraći ako ste u opasnosti razvoja preeklampsije).

Možda će Vas još zanimati: Koji su spa tretmani sigurni tijekom trudnoće, a koje biste trebali preskočiti?

Koliko je velik embrio u 8. tjednu?

Kada nastupi 8. tjedan trudnoće embrio je velik poput maline između 10 i 20 mm i raste oko milimetar svaki dan. Težina ovog malog čovjeka u ovom razdoblju sada je blizu 3 grama. Maternica se postupno povećava, i tijelo nastavlja pripremati se za dugoročno življenje u svom “stanaru”.

Fizički razvoj embrija u 8. tjednu

8. tjedan trudnoće

U 8. tjednu trudnoće bebini prsti na rukama i nogama malo su isprepleteni. Bebine ruke, noge, prsti na rukama i nogama postaju sve izraženiji, a beba manje sklupčana. Tako da možete vidjeti njihove stalne sitne trzaje i poskakivanja. Sada postoji prepoznatljivi nos i gornja usna te mali kapci i uši.

U ovoj fazi razvoja, dijete brzo raste. Kosti polako postaju jače, već su se formirali unutarnji organi: crijeva su produljena, srce je podijeljeno u 4 komore i spojeno na glavne krvne žile, bronhiji se granaju.

Lice se postupno oblikuje: oči se pojavljuju, iako su još daleko jedna od druge, ali već postoje preduvjeti za formiranje kapaka; gornja usna ističe, nos postaje vidljiviji, već je dobro vidljiv uši. Udovi su prvi koji razvijaju ruke, već se mogu savijati, a pojavljuju se i prsti. Noge su još uvijek slabo razvijene, a kasnije će rasti. Dijete u 8. tjednu trudnoće ima primarne spolne karakteristike – dječak ima testise.

Zabavna činjenica: bebini okusni pupoljci sada se formiraju, pripremajući se za prve obroke. Još je rano, ali puno se toga događa!

POVEZANO: Što izbjegavati tijekom rane trudnoće