1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Bonton za djecu: Naučite dijete pozdravljati odrasle i drugu djecu

Naučite svoje dijete pozdravljati odrasle i drugu djecu Bebe.hr portal

Poučavati svoje dijete pozdravljati druge pomoći će mu u razvoju njegovih društvenih vještina i manira. Pozdravi određuju ton za sve društvene interakcije, uključujući pomoć pri sklapanju prijateljstava i snalaženju u svijetu izvan kuće. To je bonton za djecu koji vrijedi od dana kada djeca postaju svjesna sebe i okoline, i vrijedi do kraja života. Smatrajte ga bitnom investicijom u životu svojeg djeteta, vrijednošću koja će im pomoći u koli, prijateljskim odnosima, u traženju posla, u snalaženju po svijetu…

Djetetu koje je prirodno sramežljivo ili introvertirano može koristiti vježbanje pozdravljanja kako bi se osjećalo ugodnije u društvenim interakcijama s odraslima i drugom djecom. Ekstrovertirano dijete možda treba strukturu kako bi naučilo biti strpljivo i ne suviše nasrtljivo.

Dječja psihologinja Rachel Bradley kaže da poučavanje pozdravljanja predstavlja priliku za otključavanje mnoštva društvenih vještina, uključujući manire, samopouzdanje, društvenu svijest i empatiju.

Bonton za djecu, zašto je bitan?

Pozdravljati ljude s toplinom i povjerenjem važna je vještina koju će djeca nositi sa sobom u zrelim godinama. Ako ste ikada sreli starije dijete koje je mrzovoljno, nesigurno ili mu je neugodno kada pozdravlja ljude, znate koliko je važno djeci usaditi te vještine u ranoj dobi. Način na koji se dijete predstavlja drugima pri susretu govori mnogo o tome koliko je dobro odgojeno. Pravilno pozdravljanje također služi kao početak osnovnih vještina razgovora i formira mišljenje drugih ljudi o vašem djetetu.

Možda će Vam se još svidjeti: 6 savjeta kako odgojiti emocionalno inteligentno dijete.

Naučite dijete pozdravljati ljude oko sebe

 width=

Vježbajte pozdrave na zabavan način; jedan dan glumite sebe, drugi baku, treći učiteljicu, a četvrti doktora. Bonton za djecu neka postane igra.  Što više šanse imaju za vježbanje ove vještine, to će im biti lakše. Neka dijete pozdravlja prvo nakon što ste mu pokazali kako se to radi.

Pohvalite dijete kada lijepo pozdravi kako bi znalo da mu vježbanje dobro ide. Komentirajte pozitivno kada vaše dijete vježba. Želite da ovo bude dobro iskustvo za njih, a oni traže vaše vodstvo i sigurnost u ovim ranjivim trenucima.

Naučite ih kratkim i pristojnim frazama i odgovorima. Obavijestite svoje dijete neposredno prije ulaska u trgovinu, knjižnicu ili bilo koje drugo mjesto gdje bi vaše dijete moglo sresti ljude. I naučite ga rečenicama koje može reći.

Provjerite kako se dijete osjeća ubrzo nakon što nekoga pozdravi. Ako nije bilo u stanju izgovoriti „zdravo“, onda uvjerite svoje dijete da znate da će sljedeći put biti bolje. Ako se vaše dijete osjeća obeshrabreno ili kao da je učinilo nešto loše ili pogriješilo, potaknite ga da uči iz iskustva. I primijeni ga u sljedećoj prilici. Pokažite mu da ste tu za njega.

POVEZANO: 4 načina da odgojite samopouzdanu djecu