Bebe Djeca Kutak za tate Savjeti i njega

Nježno roditeljstvo: Filozofija, prednosti i nedostaci

Nježno roditeljstvo: Filozofija

Kada je u pitanju nježno roditeljstvo poanta je da se ne fokusirate na ono što je vaše dijete učinilo pogrešno. Nego da ojačajte Vaše dijete kada vidite da radi nešto ispravno. Istraživanja pokazuju da je ovo pozitivno potkrepljenje ključno za promjenu negativnog ponašanja.

 

Koji je cilj nježnog roditeljstva?

Cilj je postati manje reaktivan i izbjegavati korištenje kazni kao oblika discipline. Umjesto toga, nježne roditeljske tehnike pomažu vam da se usredotočite na ljubaznost i razumijevanje. Nježno roditeljstvo ne odnosi se samo na vaš odgovor na stresnu situaciju. Radi se o tome da se educirate o razvoju svog djeteta. To uključuje potvrđivanje njihovih osjećaja i učenje djeteta da su emocije normalne.

Međutim, to ne znači da su roditelji ohrabreni da udovolje svakom hiru svog djeteta. Možete priznati emocije svog mališana dok još uvijek držite granicu. Nije posao stišavati  osjećaje, odvraćati pažnju od njih ili ih kažnjavati. Umjesto toga, trebali bi ponuditi zagrljaj, poljubac,

 

Prednosti nježnog roditeljstva

 width=

 

Nježno roditeljstvo može vaše mališane pripremiti za uspjeh kasnije u životu. Kada roditelj naglašava emocionalno iskustvo, djeca odrastaju u ljubaznije, velikodušnije osobe koja su pune razumijevanja.

Istraživanja podupiru pristup nježnog roditeljstva. Jedna je studija otkrila vezu između stroge verbalne discipline roditelja i agresivnog ponašanja adolescenata i simptoma depresije.

Kao odrasli, često gubimo iz vida činjenicu da naša djeca još nisu naučila kako se ponašati u određenim situacijama. Razumijevanje odakle dolazi vaše dijete jača vašu vezu i gradi povjerenje.

Osim toga, nježno roditeljstvo može pokrenuti ciklus pozitivnog roditeljstva. Istraživanja pokazuju da se ovakav način roditeljstva prenosi generacijama.

 

Predrasude oko nježnog roditeljstva

Nijedan roditeljski stil nije savršen i može biti obeshrabrujuće kada ne dobijete očekivane rezultate. Postoji krivo informirano uvjerenje da je oštro kažnjavanje potrebno kako bi djeca “naučila lekciju”. Istraživanja podupiru ovu tvrdnju: vikanje i sramoćenje djeteta može vas trenutno osloboditi, ali neće pomoći nikome od vas dugoročno. Ljudi bolje uče uz pozitivno potkrepljenje, što je poanta nježnog roditeljstva.

Ono što mnogi kritičari ne razumiju o nježnom roditeljstvu jest da se ne radi o prekidu svih negativnih ponašanja i životu u domu bez stresa.

 

Nježno roditeljstvo

 

Društveni mediji doveli su do percipiranih problema s nježnim roditeljstvom i dali mnogim roditeljima “površinsko razumijevanje” pristupa. Obično se brka s popustljivim roditeljstvom, u kojem dijete donosi sve odluke.

 

Nježno roditeljstvo nedostaci

Nježno roditeljstvo zahtijeva predanost. Dosljednost može biti veći izazov za roditelje s različitim tipovima obitelji. Samohranim roditeljima, obiteljima s više djece ili roditeljima djece s teškoćama u razvoju može biti teško to provesti. Roditelji neurodivergentne ili živahne djece mogu imati više izazova ostati smireni s djecom koja imaju češće, intenzivnije padove. Možda će vam biti korisno potražiti dodatnu podršku od stručnjaka za mentalno zdravlje.

Osim toga, roditelji koji su pretrpjeli traumu u djetinjstvu mogu imati poteškoća u korištenju strategija nježnog roditeljstva. Terapija za nepovoljna iskustva iz djetinjstva izvrstan je način za te roditelje da rade na vlastitim okidačima.

POVEZANO: Kako naučiti djecu da dijele