1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Odlazak doktoru s malim djetetom

Odlazak doktoru s malim djetetom Bebe.hr portal

Odlazak doktoru s malim djetetom, može biti prilično izazovan radi dječjeg straha od bolnice i doktora. Budimo sasvim iskreni – odlazak liječniku nije ugodan niti odraslima. Kad znaju da „idu liječniku“, mnoga djeca postaju zabrinuta. Bez obzira na to kojem liječniku idu (onom opće prakse ili specijalistu), djeca bi se mogla bojati ili čak osjećati krivnju.

Neki od tih osjećaja lako isplivaju na površinu pa će vam dijete direktno reći čega ga je strah. Ipak, neke će osjećaje zadržati za sebe. Evo kako pomoći svom djetetu da progovori i prevlada sve brige.

 

Odlazak doktoru s malim djetetom može biti stresan jer se dijete boji…

 width=

razdvajanja. Djeca se često boje da bi ih roditelji mogli ostaviti same u sobi s liječnikom i čekati u drugoj prostoriji. Ovaj strah od odvajanja tijekom pretraga najčešći je kod djece mlađe od 7 godina, ali može zabrinuti i stariju djecu.

boli. Djeca se mogu brinuti da će dio pregleda ili medicinskog postupka boljeti. Djeca u dobi od 6 do 12 godina, na primjer, često se brinu da će morati dobiti injekciju.

..liječnika. Zabrinutost neke djece može biti vezana uz ponašanje liječnika. Dijete može krivo protumačiti kvalitete kao što su brzina, učinkovitost ili distancirani stav. I gledati ih kao strogost, nesklonost ili odbacivanje.

nepoznatog. Poneka se djeca brinu da je njihov zdravstveni problem mnogo ozbiljniji nego im to roditelji govore. Moguće je da se vaše dijete boji da će morati ići na operaciju, ostati u bolnici ili čak, da bi moglo umrijeti.

 

 

Kako pomoći djetetu da se smiri prije pregleda?

Razgovarajte s djetetom o tome što može očekivati na pregledu. Recite svom djetetu da će ići na  pregled kod liječnika i objasnite zašto. Na primjer, „Razgovarat ćemo s liječnikom o lijeku koji će ti pomoći da prestaneš kašljati“.

Pitajte svoje dijete ima li neka pitanja i odgovorite na njih najbolje što možete. Ako ne znate odgovor, recite djetetu da ćete pitati liječnika. Dajte svom djetetu do znanja da je u redu da i ono postavlja pitanja liječniku. Nekoj djeci pomoći će ako im objasnite koje sve dokumente mora nositi sa sobom na pregled i zašto. Važno je pokazati im da je njihovo mišljenje bitno te da u svakom trenutku imaju pravo znati što im se radi i zbog čega.

POVEZANO: Uobičajeni zdravstveni problemi djece u prve tri godine života