Djeca

Pričajte s djecom predškolske dobi o emocijama

djecom predškolske dobi

Pričajući s djecom predškolske dobi kako da izraze svoje osjećaje i shvate one svojih vršnjaka, pomažete im da prepoznaju i uspješno se nose sa svojima. Najprije ih podučite o emocijama kao što su ljutnja, tuga, sreća i strah. A nakon toga pređite i na usamljenost, uzbuđenje, glad, frustracija i zahvalnost. Emocionalna inteligencija pomaže djeci da budu društveno kompetentna. I omogućava im da na odgovarajući način prepoznaju i odgovore na izazove na koje naiđu.

Pomoću slika i izraza lica pomozite djeci da razumiju vezu između osjećaja i izražavanja istih. Pomozite im da osjećaje stave u kontekst kada proživljavaju određeni emocionalni trenutak. Primjerice, recite im “Stvarno ste uzbuđeni zbog tog malog psa?” ili “Osjećate li se trenutno frustrirano zbog slagalice koju ne možete složiti?” POVEZANO: Kako razgovarati s djetetom o strahovima koji ga muče?

Komunikacija s djecom predškolske dobi

 width=

Dopustite svome djetetu da izražava svoje emocije bez da zbog toga osjeća sram ili krivnju. Učiti razumijevati i upravljati osjećajima društvena je i emocionalna razvojna prekretnica. Potaknite djecu da izražavaju osjećaje na odgovarajući način, umjesto da ih potiskuju. Ako vaš predškolac želi udarati okolo kad je bijesan, pronađite odgovarajući način na koji bi on mogao izraziti bijes. Naučite ga da udaranje boli ljude, ali da su bijes i frustracija normalni. Neka ih izražava bez ugrožavanja sebe i drugih.

Djeca uče o osjećajima ne samo kroz vlastita iskustva, već i promatranjem. Potražite koje su mogućnosti podučavanja djece kako biste im pokazali da na odgovarajući način mogu izraziti snažne osjećaje.

Ako je predškolcu potrebno vremena da se smiri, pružite mu knjigu ili igračku i pomozite mu da pronađe  mirno mjesto gdje može biti sam. Nemojte ga kažnjavati, jedino što je bitno da ono zna da mu je potrebno vrijeme u kojem će doživiti i preraditi svoje osjećaje i da je skroz normalno. POVEZANO: Kako vaše dijete reagira kada drugima dajete pažnju?