Bebe Djeca Savjeti i njega

Prinova je na putu! Kako to objasniti starijem djetetu?

Prinova je na putu! Kako to objasniti starijem djetetu? Bebe.hr portal

Djeci uistinu nije lako. A ljubomorna starija braća i sestre samo mogu otežati prijelaz u veću obitelj. Unaprijed pripremiti stariju djecu i pomoći im da se osjećaju uključeni u proces može  imati veliki utjecaj na sreću u obitelji. Prinova u obitelji zahtijeva strpljenja, ali s ovim korisnim savjetima starije dijete bit će uzbuđeno i spremno stupiti u ulogu starijeg brata ili sestre.

Druga beba je na putu, vaš svijet samo što se nije preokrenuo, a ni vama kao roditelju nije lako. Udvostručit ćete količinu pelena, drijemanja i porcija jela. No, koliko god bilo uzbudljivo dovesti novo biće u obitelj, vaše starije dijete dijete možda neće biti oduševljeno. Obiteljska će se dinamika promijeniti, a starije bi se dijete moglo osjećati zapostavljeno  i nesigurno kako će nova beba utjecati na njihovu rutinu.

Djeca do 2 godine neće razumjeti što uopće znači imati novog brata ili sestru. Međutim, neka vaše dijete čuje kako govorite o “novoj bebi” i osjeti vaše uzbuđenje. Možda ne razumije zašto ste uzbuđeni, ali vaše će se rapoloženje reflektirati na dijete, pa će se i ono osjećati uzbuđeno.

Imajte na umu da nećete moći uvijek zadovoljiti potrebe oba djeteta – pogotovo ne sami. Ako se osjećate preopterećeno, potražite podršku od partnera, rodbine i prijatelja, čak i u grupama podrške na društvenim mrežama. Do dobi 4. godine vaše je dijete još uvijek jako vezano za vas i još ne razumije kako vas dijeliti s drugima. Dijete također može biti vrlo osjetljivo na promjene i može se osjećati ugroženim od same riječi “prinova”.

 

Kad je najbolje objaviti novost starijem djetetu?

Najbolje je da se razgovarate o promjenama u svojoj obitelji prije nego što samo novorođenče dođe.

Većina djece mlađe od 5 godina ima problem s razumijevanjem vremena i na koji način prolazi. Najbolje je reći da će beba doći kad dođe Djed Mraz ili kad cvijeće krene cvjetati – ovisno o dobu kad prinova dolazi.

Kako bi se dijete priviknulo na ideju nove bebe, izvadite albume s fotografijama i knjige za bebe iz vremena kada je vaše dijete bilo manje. Razgovarajte s njima o tome kako su djeca slatka kad su malena i koliko će biti zabavno imati još jedno malo dijete u kući.

 

djevojčica s djetetom

 

Kako potaknuti povezanost s prinovom?

Ako koristite izraze poput “Naša beba” ili “Tvoja sestra/brat”, starije će se dijete lakše priviknuti na ideju da prinova koja dolazi nije stranac, već dio obitelji. Što prije razviju ideju o povezanosti s djetetom, veća je mogućnost da će beba biti rano prihvaćena. Ako vaše dijete voli knjige, možete zajedno čitati knjige o porodu, rođenju i obitelji. Odgovorite na sva pitanja koje vaše dijete ima kako bi shvatilo da je to sasvim normalna pojava.

Dijete možete pitati i za mišljenje o imenu (što i sami znamo da može biti avantura svoje vrste). Možete zatražiti mišljenje o drugim važnim detaljima poput posteljine, igračaka, pa i odjeće. Ako je moguće, dopustite djetetu da odabere jedan ili dva predmeta koje ćete kupiti na licu mjesta – možda malu igračku ili pidžamu.

 

Dijete smije biti sebično!

Mala su djeca egocentrična, jednostavno zato što još uvijek uče o sebi i svijetu oko njih. Zato nahranite malo ego svog djeteta govoreći o tome kakav će veliki brat ili velika sestra biti i kako će obitelj trebati njihovu pomoć oko prinove. Dok ukrašavate sobu u kojoj će beba biti, razmislite o promjeni nekih dijelova sobe vašeg starijeg djeteta kako bi i ono dobilo nešto novo kao i beba. To može biti novi prekrivač ili lampa koja mu se svidi na prodajnom mjestu.

I dalje trebate držati fokus na starijem djetetu. Jednu stvar koju možete učiniti s djetetom bilo koje dobi kako biste se oboje osjećali smireno i sigurno jest uspostaviti ritual koji svaki roditelj može imati s djetetom prije dolaska nove bebe i to se nastavlja nakon što dođe novi brat ili sestra – konstanta je bitna.

 

Svaka je reakcija dobrodošla

Teško je predvidjeti kako će vaše dijete reagirati na novog brata ili sestru u obitelji. Neka djeca će biti uzbuđena, dok će neka biti ljuta, uzrujana i zbunjena. Bez obzira na to kako vaše dijete shvati vijest o novoj bebi, svakako ga uvjerite da ga vi i partner bezuvjetno volite, i to se nikada neće promijeniti. Ako je dijete ravnodušno, možda je potrebno više vremena za obradu novih informacija.

Ponekad ćete možda htjeti skrenuti pozornost s nove bebe i staviti je natrag na svoje starije dijete. Potaknite ljude oko sebe da s djetetom povremeno razgovaraju o bilo čemu osim o novom djetetu. Razgovarajte o školi, prijateljima, aktivnostima – o svemu što je važno za vaše dijete.

Važno je biti strpljiv dok se vaše dijete prilagođava. Potaknite ih da kroz riječi ili slike govore o tome kako se osjećaju. Ako beba neće prestati plakati, recite djetetu da i je i vama to frustrirajuće, ne samo njima.

 

Prioritet broj jedan je osigurati da se vaše dijete osjeća voljeno i potrebno. Dodavanje novog člana u obitelj utjecat će na vaše dijete u velikoj mjeri, ali u konačnici pozitivno. Ne dobivaju ipak samo brata ili sestru, već i doživotnog prijatelja.