1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Razvijte vještine upravljanja novcem kod djece od najranije dobi

Razvijte vještine upravljanja novcem kod djece što je ranije moguće jer će im to uvelike pomoći u odrasloj dobi. Upravljanje novcem obuhvaća različite aspekte kao što su zarađivanje, štednja, trošenje, posuđivanje i vraćanje novca. Za učinkovito upravljanje novcem potrebno je posjedovati financijsku pismenost, koja se odnosi na sposobnost rukovanja novcem na načine koji su u skladu s postizanjem životnih ciljeva.

Upoznavanje djece s pojmom novca i njegovanje financijske pismenosti od najranije dobi mogu usaditi odgovorne novčane navike. Kao i potrebne stavove koji će im koristiti kasnije u životu. Čak i ako ih ne podučavate aktivno, izlaganje djece financijskim lekcijama u ranoj dobi može biti dragocjeno. Kad djeca navrše sedam godina, njihove novčane navike i stavovi već su formirani, što naglašava važnost započinjanja financijskog obrazovanja čak i ranije. POVEZANO: Savjeti za izgradnju drvene kućice za djecu!

Razvijte vještine upravljanja novcem kod djece što je ranije moguće

Roditelji mogu djeci usaditi pozitivne financijske navike različitim pristupima. To uključuje:

  • poticanje navike štednje,
  • pružanje mogućnosti djeci da zarade novac,
  • poticanje mudrih financijskih odluka,
  • podučavanje o vrijednosti novca,
  • prenošenje znanja o tome kako povećati novac
  • i demonstriranje etičkog financijskog ponašanja.

Razumijevanje izgleda novca služi kao temelj za vještine upravljanja novcem kod male djece. Pomaže im shvatiti koncept da novac ima opipljivu vrijednost, osobito kada prevladavaju digitalni oblici novca, što maloj djeci može biti teže razumjeti. Važno je upoznati djecu s različitim oblicima novca, uključujući fizičke novčanice i kovanice, kao i digitalne oblike poput debitnih kartica, kreditnih kartica, darovnih kartica i online transakcija. Poučavanje djece da se digitalni novac može pretvoriti u fizički novac i obrnuto pruža sveobuhvatno razumijevanje monetarnog sustava. POVEZANO: Djeca i tehnologija: Kako djeca vide uređaje oko sebe

Svrha novca

vještine upravljanja novcem kod djece

Štednja novca nadilazi to što je mudra financijska praksa; također uči strpljenju, odgođenom zadovoljstvu, postavljanju ciljeva i planiranju. Poticanje djece da imaju kasicu prasicu ili spremnik za štednju u koji mogu položiti novac razvija naviku štednje, promičući neovisnost i sigurnost.

Pružanje djeci prilike za zaradu omogućuje im da vježbaju donošenje financijskih odluka. Preporučljivo je dati djeci džeparac i normalizirati ideju da mogu zaraditi obavljanjem određenih zadataka ili dužnosti.

Presudno je razumjeti svrhu novca u smislu potreba i želja. Novac služi za stjecanje stvari koje su neophodne za preživljavanje (potrebe) i onih koje su poželjne, ali nisu neophodne za život (želje). Poučavanje djece razlikovanju potreba i želja postavlja temelje za osnovno planiranje proračuna i štednju. Naglašavanje važnosti davanja prioriteta potrebama ispred želja pomaže djeci razviti navike odgovornog trošenja. Ako nakon zadovoljenja potreba ostane nešto novca, može se rasporediti prema željama ili štednji.

Uključivanje ovih načela i koncepata u financijsko obrazovanje vašeg djeteta potaknut će solidno razumijevanje upravljanja novcem i financijske pismenosti, opremajući ih vrijednim vještinama za njihovu budućnost.

Važno: prilikom edukacije djeteta i objašnjavanje svrha novca poanta je da se dijete odgoji da vjeruje u obilje. Ali važno, i iznimno važno za njihove daljnje temelje i odluke je da razlikuju vlastitu vrijednost (i drugih) od posjedovanja materije. Novac nam služi, ali ne definira našu vrijednost!

POVEZANO: Kako odgojiti sretno i zdravo dijete?