1. godina 2. godina 3. godina Djeca Savjeti i njega

Zaštita kućnih površina kako bi se spriječile ozljede kod djece

Zaštita kućnih površina kako bi se spriječile ozljede kod djece Bebe.hr portal

Zaštita kućnih površina prije nego se vaše dijete rodi bitan je korak kako biste osigurali sigurno kretanje za svoju bebu. Jednom kada vaša beba malo naraste ništa je neće moći zaustaviti u njezinom istraživanju vaših kućnih površina. Osobito poda i niskog namještaja do kojeg može doći. Upravo zato, bit će iznimno važno osigurati sve oštre površine (rubovi stolova) kako se dijete ne bi ogreblo ili udarilo prilikom puzanja.

 

 

Zaštita kućnih površina u unutarnjim prostorijama

Unutarnje prostorije su mjesto na kojem će se vaše dijete najviše igrati i na kojem ćete s njim provoditi najviše vremena. Zato je važno pregledati svaki milimetar svoga doma. Ako je potrebno, spustite se na sve četiri i pravite se da pužete. Ovo je najlakši način da otkrijete kakve sve nepredvidive opasnosti skriva vaš dom.

 width=

 

U zaštiti površina uvelike će vam pomoći i neki uređaji koje možete nabaviti u trgovinama po povoljnim cijenama.

  • Sigurnosni zasuni i brave za ormare i ladice u kuhinjama, kupaonicama i drugim prostorijama spriječit će djecu da dođu do sredstava i predmeta koji mogu predstavljati opasnost.
  • Zaštitna vrata spriječit će pad niz stepenice i ulazak u sobe s mogućim opasnostima.
  • Koristite poklopce za kvake i brave. Poklopci kvaka i brave na vratima mogu pomoći da se djeca drže podalje od mjesta s opasnostima i neće ih moći otvoriti.
  • Koristite uređaje protiv opekotina za slavine i glave tuševa. I (ako možete) postavite temperaturu grijača vode na optimalnu razinu kako biste spriječili opekline od vruće vode.
  • Upotrijebite alarme za dim na svakom katu, unutar svake spavaće sobe i izvan prostorija za spavanje kako bi vas upozorili na požare. Alarmi su ključni sigurnosni uređaji za zaštitu od smrti i ozljeda u požaru.
  • Koristite zaštitne mreže i slična sigurnosna platna kako biste spriječili padove s prozora i balkona.
  • Nabavite odbojnike za kutove i rubove kako biste spriječili ozljede od padova na oštre rubove namještaja i kamina.

 

Ne zaboravite zaštititi i vanjske površine

Kada ste osigurali siguran dom za vašu bebu, krenite na dvorište ili balkon (ovisno o tome gdje živite). Ako u dvorištu imate biljke, bazen i vanjski namještaj – sve će to biti potrebno zaštititi kako se dijete ne bi ozlijedilo. Ako u dvorištu imate bazen, uz ogradu oko bazena ne bi bilo loše imati i automatski pokrov za bazen koji je motoriziran te njime upravljate prekidačem. Ne zaboravite provjeriti ogradu – ima li labavih dasaka ili izloženih čavala i vijaka. Pripazite i na to da vaše dijete nikada ne može doći do radnog alata.

POVEZANO: Ključna područja za čišćenje da vaš prostor izgleda uredno u trenu