1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Zašto djeca vole plišane igračke?

plišane igračke

Djeca vole plišane igračke možda i više od bilo kojih drugih tipova igrački, posebno dok su još veoma mala. Skupljanje igračaka u domu često znači skupljanje razbacanih dijelova slagalice i plastičnih kuhinjskih dodataka igračaka. Ali svaki je roditelj upoznat s poslom stalnog bacanja plišanih životinja u košare. Čini se da „plišanci“ preuzimaju dom.

Psihoterapeutkinja i autorica dječjih knjiga Beth Tyson kaže da djeca jako vole plišane igračke jer pružaju osjećaj sigurnosti, predvidljivosti i ugode u često nesigurnom svijetu. Čvrsto držanje mekanog predmeta može umiriti djetetove strahove, osobito kada je odvojeno od roditelja ili skrbnika.

Djeca vole plišane igračke jer se uz njih osjećaju sigurnije

U ljudskoj je prirodi da djeca čeznu za osjećajem mira i sigurnosti. Često te osjećaje mogu pronaći u rukama medvjedića. Istraživanja su pokazala da se djeca koja provode puno vremena držeći plišanu igračku osjećaju smirenije i sigurnije od one koja to ne čine.

Plišane životinje, a posebno medvjedići, kreirane su tako da imaju mnoge iste crte lica i proporcije kao i ljudi. Dakle, kada djeca zagrle plišanog medvjedića, osjećaju se kao da brinu za svog plišanog medu te vjeruju da je njihovoj plišanoj igrački također stalo do njih. Iako ova plišana životinja nije živi predmet, dijete s njom uspostavlja emocionalnu vezu.

Iako plišana igračka ne može hodati ni govoriti, može pomoći djeci da prebrode psihičku traumu i popune prazninu ako ju osjete. Također mogu učiniti da se djeca osjećaju kao da imaju neku kontrolu nad stvarima koje im se događaju u životu. Posebno zato što mogu koristiti i svoju maštu u igri s plišanim životinjama.

Znanstvena istraživanja pokazuju benefite plišanih igračaka u životu djece

Mnoga istraživanja proučavala su djecu kako bi saznala zašto toliko njih ima posebnu privrženost omiljenoj plišanoj igrački. Otkriveno je da ti prijelazni objekti pomažu djeci premostiti jaz kada roditelj ne može biti kraj njih. Plišana životinja može ih podsjećati na ljubav i brigu roditelja. “Dok dijete može odabrati bilo koji predmet kao prijelazni objekt. Djeca za taj zadatak najčešće biraju mekanu igračku ili krznenu deku. Čini se da im je mekoća igračke jako važna.”, kaže Katie Lear, ovlaštena savjetnica za mentalno zdravlje.

Osim što tješe djecu, uz plišane životinje ona uče važne socijalno-emocionalne vještine dok se igraju s njima. Djeca se uče empatiji, njegovanju i brizi, vježbaju jezične vještine i maštovitu igru, što je ključno za zdrav razvoj.

POVEZANO: 3 godine: Načini kako poticati emocionalnu sigurnost i učenje kod djeteta