Anksioznost i depresija kod novih očeva: Donosimo znakove!

01/06/2022

Anksioznost i depresija kod novih očeva po statistici utječe čak na svakog desetog tatu. Većina ljudi je svjesna da anksioznost i depresija mogu utjecati na nove majke, ali kad su u pitanju tate mnogi nisu svjesni te činjenice.

Ako želite stvarno uživate u životu s novom bebom nemojte se ustručavati tražiti pomoć. Situacije kao što su depresija i anksioznost mogu dosta utjecati na vaše uživanje u tome što ste tata. Na vašu vezu s bebom i sposobnost funkcioniranja u svakodnevnom životu.

I dok anksioznost tijekom trudnoće i nakon rođenja djeteta nije tako dobro prepoznata kao depresija, znamo da će vjerojatno biti jednako česta.

 

Kada je veći rizik za razvoj anksioznosti ili depresije?

Anksioznost i depresija kod novih očeva

 • ako ste već i prije imali anksioznost/depresiju ili probleme s ovisnošću
 • ako vaš partner anksioznost/depresiju ili imate poteškoće u vezi
 • nemate emocionalnu ili društvena podršku
 • osjećate teret financijskog stresa
 • ako beba ma zdravstvene komplikacije ili se ne možete povezati sa svojom bebom

Ako je vaša beba ima zdravstvene komplikacije, možda će morati provesti vrijeme u bolnici. Ovo može biti izuzetno uznemirujuća situacija za svakog novog roditelja. I može povećati rizik od razvoja anksioznosti ili depresije. U ovom trenutku važno je paziti na svoje mentalno zdravlje.

Ukoliko imate neki od navedenih problema veći je rizik od razvoja anksioznosti ili depresije. Međutim to ne znači da ćete ih automatski doživjeti, ali važno je paziti na svoje misli, osjećaje i ponašanje.

 

Anksioznost i depresija kod novih očeva – znakovi i simptomi

Anksioznost i depresiju kod novih očeva ponekad je teško uočiti. Simptomi stresa i iscrpljenosti koje dolazi s brigom za bebu mogu se preklapati. Ako vam je teško shvatiti je li ono što osjećate ‘normalno’ pokušajte pogledati što osjećate  o sebi, svojoj partnerici i bebi. Ako su vaše misli i osjećaji pretežno negativni, to može biti znak da doživljavate tjeskobu ili depresiju.

 

Simptomi tjeskobe kod novopečenih tata

 • teško vam je zaustaviti ili kontrolirati negativne misli
 • konstantno je prisutan strah za zdravlje djeteta
 • stalno ste nemirni i razdražljivi
 • vaše je tijelo napeto, jače lupanje srca
 • imate izljeve panike

 

Simptomi depresije kod novopečenih očeva

Anksioznost i depresija kod novih očeva

 • osjećate ljutnju, i generalno imate loše raspoloženje
 • razdražljivi ste i osjećate se potišteno, tupo i prazno, moguće je da plačete ili ste na rubu
 • nemate interes za bebu ili stvari u kojima ste vi ili vaš partner uživali
 • osjećate se iscrpljeno, teško vam se koncentrirati i/ili pamtiti

 

Anksioznost i depresija kod novih očeva često je opisana kao da su zaglavljeni u situaciji i bez izlaza. Mnogi opisuju da se osjećaju nevjerojatno usamljeno.

Traženje podrške, pa čak i samo provođenje više vremena s ljudima koje volite može vam pomoći da se ponovno povežete sa svojim pozitivnim osjećajima.

Razgovarati o stvarima sa svojim liječnikom opće prakse dobar je prvi korak. Oni mogu dati procjenu, po potrebi vas uputiti dalje. I isključiti sva tjelesna zdravstvena stanja koja bi mogla pridonijeti vašem osjećaju. I zapamtite, da traženjem pomoći ne pomažete samo sebi nego i vašoj obitelji.

POVEZANO: Kako voditi “teške” razgovore sa partnerom

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr