Donosimo kako obojiti zidove dječje sobe kao profesionalac!

25/09/2022

Obojiti zidove dječje sobe kao i svi kreativni DIY projekti mogu djelovati osnažujuće. I ne moraju izgledati amaterski ako se kvalitetno pripremite.

Bez obzira želite li obojiti dječju sobu ili samo platno donosimo glavne savjete za postizanje profesionalno kvalitetnog unutarnjeg bojanja kod kuće.

 

1. Razmislite o boji i završnici

Što se tiče same boje, predlažemo ravnu završnu obradu poznatu još kao mat završnu obradu ako bojite strop i zidove. Mat je također idealan završetak ako želite nešto što se može prati, s obzirom da su mališani ozloglašeni škrabači po zidovima. Ako planirate obojiti prozorske obloge, klupice itd., odaberite polusjajnu boju koja će se lijepo uklopiti s ravnim završnim slojem na vašem zidu.

 

A kad određujete najbolju boju, razmislite o tome kako želite da se osjeća vaš prostor.  Želite li topao i ugodan osjećaj ili mirniju, hladniju atmosferu?

 • Ako tražite toplinu i ugodu atmosferu, odlučite se za boje koje imaju mutan dojam s tonovima crvene, narančaste ili žute.
 • Ako je hladnija vibra ono čemu težite, idite na boje s ljubičastim, plavim ili zelenim podtonom.

 

2.  Alat

Nabavite sljedeće alate potrebno za profesionalno bojanje u lokalnoj trgovini ili online:

 • Paket mini rolera s okvirima
 • 9″ valjci s okvirima
 • Rešetka za bojanje
 • Kanta za miješanje boje
 • Cjedilo za uklanjanje mogućih ostataka s boje prije nanošenja

Ono što će Vam još trebati su:

 • Stepenice/lojtre
 • Ako ste početnik predlažemo da koristite plavu slikarsku traku
 • Plastiku za pokrivanje namještaja i drugih predmeta
 • Drop krpe i/ili novinski papir
 • Stup/produžetak za vaš valjak
 • Odjeća koju možete prljati

A što vam još preporučujemo dodati:

 • Brusni papir za uklanjanje nesavršenosti na vašim zidovima
 • Pasta za krpanje rupa
 • Brtvljenje za vidljive pukotina u šavovima i kutovima

 

3. Test

Prije nego krenete obojiti zidove dječje sobe testirajte boju na ploči za plakate ili većim površinama tako da ju možete vidjeti u pravom obliku.

 

obojiti zidove dječje sobe

 

 

Mnogi odabiru boje koje ne funkcioniraju nakon što su gotove, što može rezultirati ponovnim radom na cijelom projektu, a nitko ne želi ovaj zadatak obaviti dvaput.

 

4.Odaberite svoj temeljni premaz

Nakon što odaberete boju, trebali biste odabrati i temeljni premaz koji je kompatibilan. Postoje dvije uobičajene vrste primera: na bazi ulja i na bazi lateksa. I jedno i drugo će funkcionirati ako bojite novo drvo, ali ako bojite suhozid, na primjer, temeljni premaz od lateksa je bolji izbor. Zato što će stvoriti ravnomjerniju površinu od proizvoda na bazi ulja. Sjajni materijali, poput stakla ili pločice, zahtijevat će temeljne premaze za lijepljenje.

A ako bojite preko prethodno obojenog zida, nema potrebe da brinete o temeljnom premazu. Nova boja savršeno dobro prianja na stare premaze.

 

5. Pripremite prostor

Što manje nereda imate oko sebe, to bolje. Svakako prekrijte podove novinskim papirom ili krpama, a namještaj plastikom kako biste izbjegli da boja dođe na pogrešna mjesta.

Zatim počnite s ravnim, zaglađenim površinama. Brusite sve nesavršenosti i zakrpajte rupe.

 

6. Radite svoj put od vrha prema dolje

Krenite od vrha prema dolje. Ako bojite strop, počnite tamo. Uokvirite prostoriju bojanjem perimetra stropa kako biste bili sigurni da su svi šavovi pokriveni. Zatim počnite u jednom kutu i proširite se prema van. Ponovite isti postupak za zidove.

 

 

Što se tiče stvarne tehnike nanošenja, ciljajte na okomite poteze. Pokušajte raditi što je brže moguće i održavajte mokri rub kako bi boja ostala postojana. Provjerite ambalažu boje za vrijeme koje će vašem proizvodu biti potrebno da se osuši jer će se razlikovati.

A ako ste početnik u slikarstvu, koristite puno plave slikarske trake duž svih rubova, posebno ako imate drvene podove.

7. Ostavite dovoljno vremena između slojeva

Ako nema dovoljno vremena sušenja između slojeva, može doći do boranja. Svakako pažljivo pročitajte preporučena vremena sušenja za vrstu boje koju odaberete za projekt.

U konačnici, ako ste dobro pripremili svoj prostor, čišćenje će oduzimati mnogo manje vremena. Odatle ćete se moći slobodno opustiti i uživati ​​u svom ručnom radu.

POVEZANO: Ključna područja za čišćenje da vaš prostor izgleda uredno u trenu

Kristina

bebe_logo-white

Dobro došli na portal posvećen svim budućim i sadašnjim majkama, ponosnim očevima i svima onima koji su uključeni u odgoj djece i beba. Ovdje ćete pronaći odgovore na sva pitanja o trudnoći, majčinstvu i odrastanju, najnovije stručne savjete i korisne informacije. Cilj nam je pružiti podršku, pomoć i olakšati posao koji nikada ne prestaje – roditeljstvo.

Instagram

Marketing

Bebe.hr marketing

Copyright © 2022 BEBE.hr