Kutak za tate

Kako naučiti svoje dijete da igra nogomet?

igra nogomet

Svi znamo koji je sport najpopularniji u Hrvatskoj i zato danas donosimo savjete kako naučiti svoje dijete da igra nogomet! Upoznavanje vašeg djeteta s svijetom nogometa izvanredna je prilika koja nadilazi dob, fizičke sposobnosti i razinu kondicije. Nogomet je sport koji potiče tjelesnu aktivnost, ali razvija i timski duh, disciplinu i ljubav prema igri.

Srećom, usvajanje osnovnih vještina potrebnih za igranje nogometa relativno je jednostavan proces. Već nakon nekoliko kratkih treninga, vaše će dijete početi unaprjeđivati svoje vještine i postati vrijednim članom tima. Bez obzira sanjaju li o tome da postanu sljedeća nogometna zvijezda ili jednostavno žele uživati u sportu, učenje igranja nogometa donosi brojne koristi za djecu. POVEZANO: Utjecaj bavljenja sportom od rane dobi

Savjeti kako naučiti dijete da igra nogomet

Ne morate postati stručnjaci za nogomet preko noći, ali sjajna je ideja krenuti s učenjem osnovnih pravila nogometa. Vi kao otac moći ćete djetetu objasniti osnovna pravila igre. Odlazak na pravi nogometni teren, bilo da je riječ o travnatom ili betonskom igralištu, može biti uzbudljiv način da vaše dijete odmah vizualizira igru.

Povežite se sa svojim djetetom tako da jednostavno zajedno šutirate nogometnu loptu. Pronađite obližnji zid ili postavite mali gol. Neki očevi čak dopuštaju svojoj djeci da vježbaju driblanje po kući (naravno, uz razumne mjere opreza!). To je zabavan način koji će pomoći djetetu da bude opušteno dok se igra s loptom.

Okupite nekoliko prijatelja vašeg djeteta za neformalnu utakmicu. Ovdje nije cilj pobijediti, već se dobro zabaviti. To je prilika za vaše dijete da nauči surađivati i provesti nezaboravne trenutke s prijateljima.

Ako vaše dijete želi postati bolje u nogometu, potaknite ih da vježbaju osnovne vještine poput driblanja, dodavanja i udaranja. Možete im se pridružiti i pretvoriti to u zabavnu aktivnost kojom ćete se povezati.

Nakon što dijete stekne samopouzdanje u nogometnim vještinama i zabavi se igrajući s prijateljima, razmislite o prijavi u lokalnu nogometnu ligu ili školski tim. Ovdje počinje prava zabava, jer oboje postajete dio tima, učite od trenera i zajedno rastete u sportu.

Nakon treninga i igre, vrijeme je za opuštanje i zajedničko gledanje profesionalnih nogometnih utakmica. Gledanje nogometnih zvijezda poput Modrića i Messija može inspirirati dijete i pružiti kvalitetno vrijeme za povezivanje.

Zapamtite, nije riječ samo o poučavanju nogometa; riječ je o stvaranju trajnih uspomena i jačanju veze između oca i djeteta kroz prekrasnu igru nogometa.

Driblanje, dodavanje i udaranje

Driblanje je najvažnija vještina u nogometu. U osnovi, driblanje je sposobnost kontroliranja i manipulacije loptom nogama dok se krećete po terenu. Cilj je napraviti puno malih, nježnih dodira s loptom i izbjegavati snažne udarce. Držite loptu blizu svojih stopala kako biste očuvali kontrolu i zaštitili je od protivnika. Kada brzo gurate loptu prema naprijed, koristite prednji rub iste noge da nježno dodirnete loptu i držite je blizu dok ubrzavate, izbjegavajte izmjenjivanje nogu tijekom ubrzanja.

Pratite loptu pomoću donjeg perifernog vida kako biste ostali svjesni onoga što se događa ispred vas ili dalje na terenu. Mijenjajte brzinu driblanja kako biste zbunili obrambene igrače. Koristite svoje tijelo kao štit kako biste obranili loptu. Koristeći ruke, noge i ramena kao vrstu zaštite sprječavate da obrambeni igrač dodirne loptu.

Sposobnost brzog i preciznog dodavanja suigraču čini vas iznimno vrijednim igračem u bilo kojoj momčadi. Ključ dobra dodavanja leži u dobroj tehnici. Postoji mnogo načina za dodavanje lopte. Najbolji način za početnike je bočno dodavanje unutarnjim dijelom noge, od baze velikog prsta do središnjeg područja pete.

Koristite unutarnji dio noge kojom udarate, koji se prostire od baze velikog prsta do središnjeg dijela pete. Prilikom kontakta, pazite da je noga kojom udarate pod pravim kutom u odnosu na loptu.

Ramena okrenite ravno prema mjestu na koje želite poslati loptu. Koljena i zglobovi gležnja trebaju biti čvrsti i snažni. Održavajte težinu tijela iznad lopte. Pobrinite se da vam je glava mirna, a pogled usmjeren prema lopti. Ispružite ruke kako biste održali ravnotežu tijekom dodavanja. Ciljajte sredinu lopte. Nakon udarca, pratite kretanje noge kojom udarate u smjeru u kojem želite da lopta ide.

Tata kao nogometni mentor

Kao otac, vaša uloga u učenju djeteta kako igrati nogomet nije samo o transferu sportskih vještina. Vi ste također izvor inspiracije, podrške i motivacije. Kroz strpljenje i zajedničke trenutke provedene na nogometnom terenu, možete prenijeti djetetu vrijedne lekcije o timskom duhu, upornosti i radu.

Važno je stvoriti okruženje gdje se djetetu daje sloboda za istraživanje, učenje i, naravno, zabavu. Učenje nogometa postaje prilika za zajedničko povezivanje i stvaranje trajnih uspomena. Neka vaša podrška bude vjetar u leđa vašem djetetu dok zajedno koračate prema svijetu nogometa. POVEZANO: Kako odabrati odgovarajući sport za svoje dijete?