1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Uvedite varivo u prehranu djeteta uz slijedeće savjete!

Uvedite varivo u prehranu djeteta

Uvedite varivo u prehranu djeteta u što ranijoj dobi kako bi od malena naučilo da je ovakva prehrana zdrava i odlična za njihov razvoj. Kako bi shvatila svijet oko sebe, djeca trebaju doživjeti različite okoline i situacije. Trebaju se moći kretati, istraživati, penjati se, igrati, učiti i odmarati. Kako bi sve ove aktivnosti obavljali što učinkovitije, trebaju raznoliku prehranu bogatu hranjivim tvarima. Bez ključnih hranjivih sastojaka, djeca možda neće imati dovoljno energije, koncentracije ili kognitivnih sposobnosti da apsorbiraju sve informacije oko sebe.

Unos uravnoteženih i hranjivih obroka ključan je za cjelokupno zdravlje i razvoj djeteta. Kako rastemo, naša tijela koriste hranjive tvari koje dobivamo iz hrane kako bi nam pomogla u obavljanju svakodnevnih zadataka. POVEZANO: Uvođenje gljiva u prehranu beba i djece

Zašto postoji problem s uvođenjem variva u prehranu male djece?

Problemi s jedenjem variva u mlađoj dobi mogu se pojaviti iz različitih razloga. Mala djeca su često osjetljiva na teksturu hrane. Variva često imaju neobičnu konzistenciju, koja nekoj djeci može biti neugodna. Moguće je da su im u ustima ugodniji hrskavi komadići ili mekani obroci. Neki mališani imaju senzorne osjetljivosti koje ih čine osjetljivijima na određene aspekte hrane, uključujući teksturu, miris i okus. Neka variva mogu imati specifičan okus koji djeci jednostavno ne odgovara.

Djeca su često opreznija prema nepoznatim namirnicama ili sastojcima. Ako varivo sadrži sastojke koje dijete nikada prije nije probalo, moguće je da neće biti sklono tome da ga jede. Loša iskustva s određenim varivima u prošlosti, poput prisile da ih jedu, mogu rezultirati otporom prema toj vrsti hrane.

Djeca prolaze kroz različite faze u razvoju svog ukusa. Ono što ne vole danas, mogu voljeti sutra. Važno je biti strpljiv i ponuditi raznoliku hranu kako bi se djetetu omogućilo da razvija svoj ukus tijekom vremena. POVEZANO: Hrana za male istraživače: Ukusni recepti za bebe od 10 mjeseci

Uvedite varivo u prehranu djeteta uz naše savjete

Poticanje vašeg djeteta da zavoli variva može biti težak, ali uspješan proces uz ove savjete.

Počnite uključivati sastojke koji se poklapaju sa sklonostima vašeg djeteta. Ako vaše dijete voli određenu hranu, potražite variva koja sadrže slične elemente. Na primjer, ako vole piletinu, razmotrite piletinu s povrćem u varivu. Ako vole tjesteninu, istražite variva s tjesteninom kao sastojkom.

Iskoristite omiljene okuse vašeg djeteta u svoju korist. Za djecu koja obožavaju makarone i sir, razmislite o upotrebi tjestenine od povrća umjesto obične tjestenine u varivu.

Uključite svoju djecu u proces pripreme variva. Povedite ih sa sobom prilikom kupovine namirnica, uključite ih u miješanje sastojaka ili ih pustite da kušaju tijekom pripreme. Znanje da su sudjelovali u pripremi variva može pobuditi njihovu znatiželju i potaknuti ih da probaju gotov proizvod.

Ako imate dovoljno prostora, razmotrite sadnju povrća i začina u vrtu. To pruža izvrsnu priliku za edukaciju djece o tome odakle dolazi njihova hrana. Uključivanje u proces uzgoja može potaknuti osjećaj ponosa i znatiželje, čime postaju otvoreniji za isprobavanje povrća koje su sami uzgajali.

Djeca često vole imati autonomiju u izboru obroka. Ponudite im izbor variva i dopustite im da odaberu što će staviti na svoj tanjur. Osjećaj kontrole može potaknuti njihovu suradnju i volju za isprobavanjem novih jela. POVEZANO: Kako da djeca zavole povrće

Potičite pozitivan odnos prema hrani

Važno je napomenuti da su individualne preferencije i navike u prehrani kod djece vrlo različite. Ono što je ključno jest poticati pozitivan odnos prema hrani, nuditi raznoliku prehranu, i biti strpljiv s djetetom dok istražuje različite vrste hrane. Također, važno je izbjegavati prisiljavanje ili stvaranje negativnih iskustava vezanih uz hranu kako se ne bi stvarao otpor prema određenim namirnicama.

Kroz postupno uvođenje, korištenje omiljenih okusa, uključivanje djece u proces pripreme hrane te davanje mogućnosti za izbor, roditelji mogu stvoriti pozitivan odnos prema varivima i potaknuti svoju djecu na raznovrsniju prehranu. Ključno je imati strpljenja i razumijevanja za individualne preferencije djece te im pružiti priliku da razvijaju svoj ukus tijekom vremena. Zapamtite da je svako dijete različito i uvedite varivo u prehranu djeteta na način koji će mu odgovarati. POVEZANO: Recepti s graškom za bebe i malu djecu