0-6 mjeseci 1. godina 2. godina 6-12 mjeseci Bebe Djeca

Uvođenje gljiva u prehranu beba i djece

Uvođenje gljiva u prehranu

Uvođenje gljiva u prehranu djece možda nije prva stvar koje će se roditelji sjetiti, ali zapravo bi trebali razmisliti o toj opciji. Imamo odličnu vijest za vas – gljive možete dodati na djetetov jelovnik čim počne jesti krutu hranu. To je obično oko 6 mjeseci starosti. Gljive punog okusa mogu biti dobar izbor za djecu, osobito ako započinjete s odvikavanjem djeteta od dojenja.

Gljive je moguće pripremiti same kao svojevrsnu grickalicu – što će se djetetu itekako svidjeti, ali i kao dodatak drugim jelima. Gljive pružaju vrijedne hranjive tvari za bebe i djecu. Kuhane gljive su odlična mekana hrana za bebe koje se počinju samostalno hraniti. Bitno je samo da ih svakako napravite kao pire, zgnječite ili narežite na male komadiće kako biste izbjegli opasnost od gušenja. POVEZANO: Upute za ukusan i zdrav pire od brokule za bebe

Uvođenje gljiva u prehranu

Gljive nisu poznate kao superhrana, ali nude više hranjivih tvari nego što mislite. Sadrže vitamine B skupine, kao i minerale poput fosfora, selena, bakra i kalija — a svi oni pomažu pri rastu i razvoju vašeg djeteta. Gljive služe kao probiotička vlakna, posebna vrste biljnih vlakana koja potiču rast dobrih bakterija u crijevima za poticanje zdrave probave. POVEZANO: Hrana koja sadrži probiotike koju mogu jesti bebe

Ukoliko želite hraniti svoje dijete istom hranom koju i sami jedete, večer kada već jedete gljive je sjajno vrijeme za uvođenje gljiva u prehranu djeteta! Da biste to učinili, stavite nekoliko malih komadića kuhanih gljiva na pladanj ispred djeteta i pogledajte što će se dogoditi.

U periodu u kojem se dijete bude moglo samo hraniti, njegovo  će tijelo također biti spremno probaviti gljive, tako da dob nije toliko važna. I dok su alergije rijetke, najbolje je da gljive uvedete u dječju prehranu odvojeno od druge nove hrane kako bi se sve moguće reakcije mogle izolirati. POVEZANO: Alergije na hranu kod djece: Najčešće alergije, trajanje i kako pomoći!

Jednostavni recepti za jela s gljivama

  • Gulaš od govedine i gljiva. Gljive narezane na tanke ploške ili na četvrtine dodajte goveđem gulašu zajedno s povrćem poput krumpira, mrkve ili graška.
  • Ćufte od gljiva. Umiješajte sitno nasjeckane, nekuhane gljive u smjesu za mesne okruglice prije nego što ih oblikujete u okruglice i skuhate.
  • Marinirane portobello trakice. Marinirajte narezane šampinjone u maslinovom ulju, limunovom soku, nasjeckanom češnjaku i svježem začinskom bilju prije pirjanja ili pečenja na roštilju.

POVEZANO: Recept za mljac domaći sladoled od breskve!