0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Hemeroidi: Mogu li ih imati i bebe?

hemeroidi

Iako se hemoroidi često povezuju s odraslom dobi, postoji niz čimbenika koji uzrokuju hemoroide i kod beba. Hemoroidi su neugodno otečene vene u rektumu ili anusu. Unutarnji hemoroidi se formiraju unutar anusa, dok se vanjski hemoroidi razvijaju blizu otvora anusa.

Iako ovo stanje može biti neugodno, obično nije ozbiljno i može se liječiti raznim metodama. Tijekom pražnjenja crijeva, analno tkivo prirodno natiče zbog kontrole pokreta. Međutim, kada se pojave hemoroidi, analno tkivo podložno je povećanom pritisku što uzrokuje pretjerano naticanje i rastezanje. Hemoroide obično uzrokuje povećani pritisak u području oko anusa, pri čemu je najčešći uzrok zatvor. POVEZANO: Zatvor kod djece i beba: Prevencija i što je normalno?

Mogu li bebe imati hemereoide? Da, a ovo su pokazatelji.

 • Krvarenje iz anusa tijekom pražnjenja crijeva ili pri brisanju i mijenjanju pelena.
 • Pojava malih crvenih ili plavih kvržica blizu analnog područja.
 • Bebe i mlađa djeca mogu izražavati osjećaj svrbeža ili iritacije oko anusa, a ponekad hemoroidi mogu uzrokovati bol u rektumu.

Otkrivanje hemoroida kod novorođenčadi može biti izazovno jer ne mogu izraziti svoju nelagodu. Rijetko, otečene i nadražene kvržice oko djetetova anusa mogu upućivati na hemoroide. Međutim, češće, simptomi koji podsjećaju na hemoroide kod odraslih, a povremeno i starije djece ili adolescenata, mogu se pripisati drugim faktorima, poput zatvora ili analne fisure. Ti simptomi mogu uključuju svijetle crvene tragove krvi u stolici ili iscjedak sluzi iz anusa. Moguće je da ćete se susresti s plakanjem tijekom pražnjenja crijeva i izlaskom tvrde i suhe stolice iz anusa. POVEZANO: Jesu li banane dobre za zatvor kod beba?

Ako sumnjate da vaše dijete ima hemoroide, ključno je potražiti profesionalnu dijagnozu pedijatra, jer je problem vjerojatno nešto drugo. U nekim slučajevima, krv u stolici može ukazivati na ozbiljnije stanje. Nakon dijagnoze, vaš će liječnik moći preporučiti različite metode za ublažavanje nelagode vašeg djeteta.

Liječenje hemeroida kod beba

Liječenje hemoroida kod beba često se usmjerava na rješavanje zatvora, čestog osnovnog uzroka. Praćenje prehrane vašeg djeteta je ključno. Manja je vjerojatnost da će dojene bebe imati zatvor. One bebe koje konzumiraju formulu ili prelaze na čvrstu hranu mogu biti podložnije hemeroidima. U suradnji s pedijatrom, moguće prehrambene prilagodbe uključuju:

 • Ponudu male količine vode.
 • Uvođenje 100-postotnog soka od jabuke, kruške ili šljive.
 • Uključivanje pirea od graška ili šljiva.
 • Uvođenje žitarica, pšenice ili ječma.

U određenim situacijama, vaš pedijatar može predložiti upotrebu infantilnih glicerinskih čepića za olakšanje. Također je važno napomenuti da ono što se čini kao hemoroidi kod vaše bebe može zapravo biti analna fisura. To je moguće ako primijetite krv prilikom brisanja nakon stolice. Analna fisura je uska pukotina u vlažnoj sluznici anusa, često uzrokovana prolaskom tvrde stolice. Ove pukotine obično zacjeljuju samostalno, ali roditelji bi trebali da često mijenjati pelene i nježno čistiti područje anusa.

Pomozite bebi na sljedeće načine

 • Povećajte unos prehrambenih vlakana.
 • Osigurajte adekvatan unos tekućine radi hidracije.
 • Upotrjebljujte meke, vlažne i bezmirisne maramice kako bi se izbjegla iritacija zahvaćenog područja.
 • Koristite vazelin za podmazivanje anusa tijekom pražnjenja crijeva.
 • Nježno pokrećite ruke i noge djeteta kako bi se održala aktivnost tijela i probave.

Ako dijete pozitivno reagira na ove tretmane, njihovi simptomi bi se mogli povući unutar jednog do dva tjedna. Ako se simptomi nastave, konzultirajte se sa svojim liječnikom kako biste razmotrili druge opcije liječenja. Dakle, odgovor na pitanje mogu li bebe imati hemeroide prilično je jednoglasan. Ono na što biste trebali paziti jest samo to da se hemeroidi ponekada pogrešno miješaju s analnom fisurom. Ako sumnjate na bilo koje od ova dva stanja obratite se pedijatru koji će vam dati stručan savjet kako biste riješili problem. POVEZANO: Stolica novorođenčadi i beba