Kutak za tate

Suočavanje s emocijama i traženje podrške kao muškarac

Suočavanje s emocijama kao muškarac

Suočavanje s emocijama kao muškarac ponekada je mnogo teže nego kada se radi o njihovim partnericama. Emocije su sastavni dio ljudskog iskustva, utječu na to kako percipiramo i reagiramo na svijet oko nas. Međutim, društvena očekivanja često oblikuju način na koji muškarci i žene različito postupaju sa svojim emocijama. Kada su suočene s emocionalnim previranjima, žene su sklonije otvorenom izražavanju osjećaja i traženju podrške od prijatelja i obitelji. Dok bi se muškarcima moglo dogoditi da prikriju svoje emocije ili se povuku u sebe. POVEZANO: Emocije novog oca: Prihvatite pozitivne i negativne aspekte roditeljstva

Ovaj kontrast u ponašanju može se pripisati različitim čimbenicima. Uključujući kulturne norme i medijske prikaze stoičke i herojske muške figure, koji se sam suočava s nevoljama, bez pokazivanja ranjivosti. Štoviše, uloge kojima svjedočimo da naši roditelji igraju značajno utječu na to kako upravljamo emocijama. Pri čemu su mnoge muškarce odgojili emocionalno udaljeni očevi, koji su rijetko pokazivali naklonost ili otvoreno izražavali svoje osjećaje. POVEZANO: Muška energija: važnost i što predstavlja

Suočavanje s emocijama kao muškarac

Za rješavanje ovog problema ključno je da muškarci nauče kako prigrliti ranjivost i slobodno izraziti svoje emocije. Ipak, tu je transformaciju često lakše reći nego učiniti, posebno za one koji su cijeli život proveli skrivajući svoje osjećaje. Donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih biste se mogli lakše nositi sa svojim osjećajima.

1. Budite iskreni sami sa sobom

Prihvaćanje ranjivosti počinje iskrenošću. Dopustite sebi da priznate i doživite svoje emocije bez osuđivanja ili potiskivanja. Umjesto da brzo isključite sve osjećaje tuge ili žalosti, odvojite vrijeme da ih shvatite i prihvatite. Samo priznavanjem tih emocija možete početi izražavati i upravljati njima na zdrav način.

2. Bavite se terapeutskim hobijima

Pronalaženje hobija koji potiču samorefleksiju može biti moćan alat za dodirivanje vaših emocija. Uključivanje u aktivnosti poput šetnje, kuhanja, vježbanja, umjetnosti ili glazbe može stvoriti siguran prostor za istraživanje vaših osjećaja i misli. Nekim muškarcima pomažu platforme poput Dudes & Dogs, gdje priroda postaje pozadina za istinske razgovore o mentalnom zdravlju.

3. Potražite stručnu pomoć

Unatoč stigmi koja okružuje muškarce i mentalno zdravlje, traženje terapije moćan je način da naučite otvoriti svoje osjećaje. Terapeut pruža siguran i neosuđujući prostor za istraživanje vaših emocija i razvoj zdravih strategija suočavanja. Terapija može biti transformativno iskustvo, osnažujući vas da prigrlite ranjivost i pronađete snagu u emocionalnom izražavanju. Ključno je rano rješavanje problema mentalnog zdravlja. Traženje pravodobnog liječenja može spriječiti da se manji problem razvije u ozbiljnije stanje u budućnosti. POVEZANO: Kako prepoznati vlastitu sebičnost?

4. Bolje razumijte svoje osjećaje

Učenje prepoznavanja i izražavanja osjećaja je vještina koja se može razviti s vremenom. Obratite pozornost na fizičke osjećaje koji prate razne emocije. Zapisivanje svojih misli i emocija prije upuštanja u razgovor može vam pomoći da razjasnite svoje osjećaje i olakšate izražavanje.

5. Prigrlite ranjivost

Riskirajte i pokažite svoju ranjivost s ljudima kojima vjerujete i s kojima se osjećate sigurno. Dopustite sebi da budete ljudi, jer to može potaknuti stabilnije veze i čak pružiti osjećaj olakšanja. Prihvaćanje ranjivosti nije znak slabosti; nego je izraz snage i autentičnosti. Dopuštajući si da doživite i izrazite svoje emocije potičete mentalno blagostanje.

Upamtite, prihvaćanje svojih emocija transformativni je proces koji zahtijeva praksu i strpljenje. Poduzimajući korake prema ranjivosti, prihvaćate put osobnog rasta i emocionalnog ispunjenja.

POVEZANO: Uloga muškog partnera u odgoju djece: nekada VS danas