Kutak za tate Planiranje trudnoće

Poremećaj živčanog sustava i muška reprodukcija

muška reprodukcija

Poremećaj živčanog sustava i muška reprodukcija usko su povezani budući da živčani sustav uvelike utječe na sve što se događa u vašem tijelu. Reproduktivno funkcioniranje muškaraca usko je povezano sa zdravljem i integritetom neurološkog sustava, posebno dna zdjelice i leđne moždine.

Neurološki sustav igra vitalnu ulogu u kontroli različitih aspekata muške spolne funkcije, uključujući erektilnu funkciju i ejakulaciju. Kada do neuroloških oštećenja dođe zbog stanja kao što su ozljeda leđne moždine (SCI), dijabetes melitus, multipla skleroza (MS) i kongenitalni poremećaji leđne moždine. Kao i traume ili operacije, to može značajno utjecati na reproduktivne sposobnosti muškarca. POVEZANO: Muška energija: važnost i što predstavlja

Poremećaj živčanog sustava i muška reprodukcija

Jedno od primarnih područja na koje utječe neurološko oštećenje je erektilna funkcija. Erektilna disfunkcija (ED) je stanje u kojem muškarac ne može postići ili održati erekciju dovoljnu za zadovoljavajući spolni odnos. Neurološka oštećenja mogu poremetiti zamršene živčane putove koji su uključeni u postizanje i održavanje erekcije. Ovo dovodi do djelomične ili potpune erektilne disfunkcije, ovisno o opsegu ozljede. POVEZANO: Razumijevanje mitova i činjenica o plodnosti

Osim erektilne funkcije, neurološki problemi također mogu utjecati na funkciju ejakulacije. Različiti oblici ejakulacijske disfunkcije mogu nastati zbog neuroloških oštećenja, uključujući preuranjenu ejakulaciju, retrogradnu ejakulaciju, anejakulaciju i odgođenu ejakulaciju.

Retrogradna ejakulacija je stanje u kojem se cijeli ili dio ejakulata vraća u mokraćni mjehur umjesto da bude izbačen kroz mokraćnu cijev. To se događa zbog neispravnosti u zatvaranju vrata mokraćnog mjehura, što je pod kontrolom simpatičkih živaca. Prekid ovih živaca može dovesti do retrogradne ejakulacije, uzrokujući da urin nakon ejakulacije izgleda mutno. Dijagnoza se postavlja kada se spermatozoidi nađu u mjehuru ili mokraći nakon ejakulacije. POVEZANO: Kako okoliš utječe na plodnost?

Anejakulacija se, s druge strane, odnosi na potpuni nedostatak antegradnog i retrogradnog ejakulata. Ozljeda leđne moždine (SCI) je najčešći neurološki uzrok anejakulacije. SCI ometa neuralne putove odgovorne za koordinaciju ejakulacije, što dovodi do nemogućnosti ejakulacije sjemena.

Odgođena ejakulacija je stanje u kojem se ejakulacija događa samo uz viši prag stimulacije od uobičajenog. U tom su slučaju zahvaćeni neurološki putovi uključeni u pokretanje ejakulacije, što dovodi do odgode oslobađanja sjemena.

Poremećaji živčanog sustava mogu imati dubok utjecaj na mušku reprodukciju. Zamršene neuronske veze koje upravljaju funkcijom erekcije i ejakulacije čine ove sustave vrlo osjetljivima na neurološka oštećenja uzrokovana različitim stanjima. Razumijevanje veze između živčanog sustava i muškog reproduktivnog funkcioniranja presudno je u dijagnosticiranju i liječenju poremećaja koji utječu na spolno zdravlje muškaraca, pružajući potencijal za ciljane intervencije i terapije za učinkovito rješavanje ovih problema.

POVEZANO: Muška plodnost: Koja će hrana pospješiti vašu plodnost?