Planiranje trudnoće

Kako okoliš utječe na plodnost?

okoliš utječe na plodnost

Okoliš utječe na plodnost muškaraca i žena na mnogo načina, a danas vam donosimo neke važne činjenice i savjete koje biste trebali zapamtiti. Posljednjih godina istraživanja su rasvijetlila utjecaj okoliša na plodnost. I ukazala da određene kemikalije u našem okruženju mogu imati štetne učinke na reproduktivno zdravlje. Dok se točan opseg štete, sigurne razine izloženosti i kritična razdoblja ranjivosti još proučavaju, dokazi upućuju na to da endokrini disruptori igraju značajnu ulogu u utjecaju na plodnost.

Endokrini disruptori su kemikalije koje mogu oponašati hormone, poremetiti funkcije hormona ili ometati hormonalne obrasce u tijelu. Kao rezultat toga, mogu spriječiti sposobnost tijela da regulira i kontrolira reproduktivni sustav. To dovodi do problema kao što su ponavljani pobačaji, abnormalnosti spermija, nizak broj spermija i oslabljena proizvodnja jajnih stanica. POVEZANOST: Razumijevanje mitova i činjenica o plodnosti

Okoliš utječe na plodnost: 5 glavnih kemikalija koje ometaju endokrini sustav

BPA (bisfenol A)

BPA se obično koristi u proizvodnji plastike. Utvrđeno je da prodire u hranu i piće, što je izazvalo zabrinutost o njegovom mogućem utjecaju na plodnost. Kako biste smanjili izloženost, odlučite se za proizvode bez BPA, izbjegavajte zagrijavanje plastičnih posuda, smanjite potrošnju konzervirane hrane i razmislite o korištenju alternativnih opcija skladištenja poput stakla.

DDT (diklorodifeniltrikloroetan)

Iako je zabranjen u Sjedinjenim Državama od 1970-ih, DDT još uvijek postoji u okolišu. Povećana izloženost DDT-u povezana je s višom stopom abnormalnosti sperme i povećanim rizikom od pobačaja ili urođenih mana.

Dioksini

Dioksini su nusproizvodi industrijskih procesa i mogu se naći u prehrambenim proizvodima životinjskog podrijetla. Posebice mliječnim proizvodima, mesu i nekim ribama, gdje se nakupljaju u masnom tkivu. Konzumacija hrane kontaminirane dioksinom može pridonijeti izloženosti.

Teški metali

Iako prirodni teški metali nisu sami po sebi štetni, pretjerana izloženost određenim metalima poput kadmija, žive i olova može utjecati na plodnost. Čimbenici kao što su rad s metalima ili život u okruženjima s olovnom bojom ili starijim vodovodnim instalacijama mogu pridonijeti pretjeranom izlaganju. Testiranje izvora vode na prisutnost teških metala može biti preporučljivo ako ste zabrinuti.

Ftalati

Ftalati se koriste u raznim plastičnim proizvodima, građevinskim materijalima, pa čak i kozmetici i mirisima. Oni povećavaju fleksibilnost i smanjuju krutost plastike. Kako biste smanjili izloženost ftalatima, birajte predmete koji nisu od PVC-a i odaberite proizvode s oznakom “bez mirisa” ili “bez ftalata”.

Imajući na umu ove EDC-ove i poduzimajući korake za smanjenje izloženosti, kao što je odabir alternativnih proizvoda i održavanje zdravog okoliša, pojedinci mogu proaktivno zaštititi svoju plodnost i opću reproduktivnu dobrobit.

POVEZANO: Istraživanje alternativnih terapija za povećanje plodnosti