Planiranje trudnoće

Istraživanje alternativnih terapija za povećanje plodnosti

Terapija za povećanje plodnosti

Terapija za povećanje plodnosti koristi se kada osobe koje žele postati roditelji baš ništa ne prepuštaju slučaju! Tijekom liječenja neplodnosti, pacijentima se mogu preporučiti komplementarne i alternativne terapije za poboljšanje opuštanja i opće dobrobiti.

Komplementarne terapije su prakse koje su izvan glavne zdravstvene skrbi, ali se koriste uz konvencionalno liječenje plodnosti, a ne kao zamjena. Ove terapije obuhvaćaju širok raspon mogućnosti, uključujući akupunkturu, nutritivnu terapiju, refleksologiju, jogu za plodnost, svjesnost i meditaciju. POVEZANO: Glazba koja pomaže u smirivanju tijela i uma

Istraživanje alternativnih terapija za povećanje plodnosti

Akupunktura je, na primjer, pokazala obećavajuće rezultate u povećanju stope uspješnosti in vitro oplodnje (IVF). Istraživanja sugeriraju da žene koje se podvrgavaju tretmanu akupunkturom imaju 65% veće šanse za trudnoću. I dvostruko veću vjerojatnost za rađanje. Stimulirajući određene točke na koži koje odgovaraju živčanim završecima, akupunktura regulira različite tjelesne procese. I potiče oslobađanje neurotransmitera i endorfina, pridonoseći poboljšanju raspoloženja, smanjenju upale, opuštanju mišića i potpori imunološkom sustavu. POVEZANO: Akupunktura kao metoda za povećanje plodnosti

Nutritivna terapija također igra vitalnu ulogu u plodnosti i trudnoći. Prehrambene potrebe tijekom ovog razdoblja značajno se razlikuju od svakodnevnih potreba. Naglašavajući važnost uzimanja u obzir prehrambenih čimbenika pri pokušaju prirodnog začeća ili tijekom liječenja neplodnosti. Mnoge klinike nude smjernice o prehrani i načinu života, dok neke mogu preporučiti stručnost nutricionista, naturopata ili dijetetičara za poboljšanje cjelokupnog zdravlja. Čime se podupire razvoj embrija. POVEZANO: Što je naturopatija?

Vježbanje joge plodnosti poznato je po svojim višestrukim dobrobitima, koje obuhvaćaju fizičko, emocionalno i mentalno blagostanje. Smanjenje stresa često se smatra glavnom prednošću uključivanja joge u IVF tretman. Pomoću jednostavnih vježbi istezanja i disanja, žene koje prolaze kroz IVF mogu povećati svoje šanse za začeće, a istovremeno doživjeti oslobađanje od stresa.

Smanjenje razine stresa tijekom procesa IVF tretmana je najvažnije, a praksa svjesnosti pokazala je pozitivne rezultate. Žene koje su se bavile tehnikama svjesnosti dok su bile podvrgnute tretmanima neplodnosti prijavile su povećano samopouzdanje, poboljšane strategije suočavanja sa stresom i značajno smanjenje tjeskobe.

Meditacija, koja se proteže dalje od opuštanja, nudi niz dobrobiti, uključujući smanjenje stresa. Kultiviranjem prakse potpune prisutnosti u svakom trenutku, meditacija može ublažiti tjeskobu, pospješiti bolji san i njegovati osjećaj smirenosti tijekom putovanja plodnosti. POVEZANO: Kako se smiriti u trudnoći: Vježbe za smirenje

Zaključak

Komplementarne i alternativne terapije pružaju niz opcija za pacijente koji se podvrgavaju liječenju neplodnosti kako bi poboljšali opuštanje, dobrobit i potencijalno poboljšali ishode. Bilo da se radi o akupunkturi, nutricionističkoj terapiji, jogi za plodnost, svjesnosti ili meditaciji, ove prakse nude potencijalne dobrobiti. Kao što su povećane šanse za trudnoću, smanjenje stresa, poboljšane strategije suočavanja i opće emocionalno i fizičko blagostanje.

Dok su daljnja istraživanja još u tijeku, mnogi su pojedinci izvijestili o pozitivnim iskustvima i ishodima uključivanja ovih terapija uz konvencionalno liječenje neplodnosti. Važno je napomenuti da se ove terapije koriste u kombinaciji s glavnom zdravstvenom skrbi i da su prilagođene za podršku jedinstvenim potrebama svakog pojedinca.

POVEZANO: Što je i kako funkcionira kognitivna bihevioralna terapija?