0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Korisne tehnike opuštanja za vrijeme trudnoće

Korisne tehnike opuštanja za vrijeme trudnoće bit će vam zlata vrijedne jednom kada vaš trbuh počne ubrzano rasti. Trudnoća se obično smatra razdobljem radosti i ispunjenja, no važno je priznati da svakodnevni životni uzroci stresa ne nestaju jednostavno tijekom tog razdoblja.

Zapravo, trudnoća uvodi svoj skup jedinstvenih čimbenika koje treba uzeti u obzir. To uključuje fiziološke promjene u tijelu, uobičajene tegobe povezane s trudnoćom, zabrinutost oko sigurne trudnoće i poroda, kao i brige vezane uz roditeljstvo i dobrobit djeteta. Osim toga, trudnice često moraju napraviti određene promjene u načinu života i prihvatiti razna ograničenja. To može uključivati prilagodbe prehrane, prilagodbe na radnom mjestu i izmjene tjelesnih aktivnosti i sporta.

Kombinacija svih ovih čimbenika može pridonijeti emocionalnom stresu tijekom trudnoće. Međutim, iskustvo stresa razlikuje se od pojedinca do pojedinca, a nekim bi trudnicama moglo biti teško nositi se s odgovorom tijela na stres. Tehnike opuštanja mogu biti vrlo korisne za upravljanje promjenama i stresovima koji prate trudnoću.

Iako većina trudnica nije pogođena, vrijedi napomenuti da stres tijekom trudnoće može povremeno dovesti do komplikacija ili utjecati na bebu. Nadalje, kronični stres može povećati rizik od raznih zdravstvenih stanja kasnije u životu. Uključujući bolesti srca, hipertenziju, dijabetes i poremećaje mentalnog zdravlja kao što su tjeskoba i depresija. Istraživanja su pokazala da tehnike opuštanja mogu pomoći u smanjenju simptoma tjeskobe, čak i kod žena s visokorizičnim trudnoćama.

Korisne tehnike opuštanja koje biste trebali isprobati

tehnike opuštanja za vrijeme trudnoće

Tehnika opuštanja 1: Meditacija dubokog disanja

Duboko disanje moćna je i lako dostupna tehnika opuštanja koja se fokusira na pune, čiste udisaje. Vježbanjem dubokog disanja možete brzo smanjiti razinu stresa. Jednostavno se udobno smjestite s ravnim leđima, stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh. Udahnite duboko kroz nos, dopuštajući trbuhu da se podigne. Izdahnite kroz usta stežući trbušne mišiće. Nastavite s ovim obrascem disanja, duboko udišući i polako izdišući. Duboko disanje može se kombinirati s aromaterapijom i glazbom za pojačano opuštanje.

Tehnika opuštanja 2: Ritmički pokret

Bavljenje ritmičkim vježbama ili fizičkim aktivnostima koje uključuju vaše ruke i noge, poput trčanja, plivanja, plesanja ili penjanja, može učinkovito ublažiti stres. Vježbajte svjesnost tijekom ovih aktivnosti fokusirajući svoj um na sadašnji trenutak i osjete u svom tijelu. Obratite pozornost na svoj dah i pokrete svojih udova, vratite svoj um ako luta. Ovaj svjestan pristup može pomoći u smanjenju stresa i potaknuti osjećaj blagostanja.

Tehnika opuštanja 3: Progresivno opuštanje mišića

Progresivno opuštanje mišića proces je u dva koraka u kojem sustavno naprežete, a zatim opuštate različite skupine mišića u tijelu. Redovita praksa ove tehnike povećava vašu svijest o napetosti mišića i pomaže u suzbijanju napetosti povezane sa stresom. Zatezanjem i zatim opuštanjem svake skupine mišića možete postići duboki osjećaj opuštenosti. Kombinirajte progresivno opuštanje mišića s dubokim disanjem za dodatnu razinu oslobađanja od stresa.

Uključivanjem tehnike opuštanja za vrijeme trudnoće u svoju rutinu, možete učinkovito upravljati stresom i potaknuti osjećaj smirenosti i blagostanja.

POVEZANO: Tjeskoba za vrijeme trudnoće