Savjeti i njega

Što je naturopatija?

naturopatija

Naturopatija je oblik komplementarne i alternativne medicine koji se fokusira na prirodne metode liječenja i održavanje zdravlja. Naturopati koriste različite pristupe i tehnike kako bi podržali tijelo u samoizlječenju i promovirali zdravlje. Oni su obučeni u području naturopatske medicine i primjenjuju prirodne terapije kako bi podržali zdravlje svojih pacijenata. Rade u vlastitim privatnim praksama ili u klinikama koje se bave komplementarnom medicinom. POVEZANO: 5 tehnika za dodatno povećanje plodnost prirodnim putem

Osnovni principi

Holistički pristup: Naturopati tretiraju osobu kao cjelinu, uzimajući u obzir fizičke, emocionalne, mentalne i društvene aspekte zdravlja. Naglasak je na pronalaženju temeljnog uzroka bolesti, umjesto samo uklanjanja simptoma. POVEZANO: Koristite terapiju dodirom, povežite se i opustite svoju djecu

Prirodni tretmani: Naturopati koriste prirodne metode liječenja poput biljnih preparata, nutricionizma, homeopatije, akupunkture, masaže, vježbanja i drugih terapija kako bi podržali tjelesne funkcije i potaknuli samopopravak organizma.

Prevencija: Naturopatija naglašava važnost prevencije bolesti putem zdravog načina života, uravnotežene prehrane, tjelesne aktivnosti i smanjenja stresa. Cilj je ojačati imunološki sustav i održati tijelo zdravim kako bi se smanjio rizik od obolijevanja.

Edukacija i osnaživanje pacijenta: Pacijenti se potiču na postizanje ravnoteže i usvajanje zdravih životnih navika.

Je li naturopatija priznata u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj naturopatija nije priznata kao zasebna medicinska disciplina niti je regulirana zakonom. Prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u Hrvatskoj, samo određeni zdravstveni stručnjaci imaju ovlaštenje za dijagnozu i liječenje pacijenata.

Međutim, postoji određeni broj praktičara koji se bavi komplementarnim i alternativnim metodama liječenja, uključujući naturopatiju. Takvi praktičari mogu djelovati pod nazivima kao što su “nutricionisti“, “fitoterapeuti” ili “prirodni terapeuti“. Važno je napomenuti da njihove metode liječenja mogu biti ograničene, a njihove usluge često nisu pokrivene zdravstvenim osiguranjem.

U kojim susjednim zemljama je priznata naturopatija?

Naturopatija je priznata i regulirana u većini susjednih zemalja poput:

Slovenija: Postoji Slovenski naturopatski savez (Slovensko združenje za naturopatijo), zaduženo za promicanje naturopatije i regulaciju prakse naturopata u zemlji.

Italija: Postoje razna profesionalna naturopatska udruženja koja nadziru struku i osiguravaju visoke standarde prakse.

Austrija: Postoji Austrijska komora za naturopatiju (Österreichische Wirtschaftskammer), koja upravlja strukom naturopata i propisuje standarde prakse.

Mađarska: I u Mađarskoj postoji priznanje za naturopatiju. Postoje udruženja naturopata i škole koje nude obrazovanje i certifikate za praktičare.

Važno je napomenuti da su regulacije i priznavanje naturopatije promjenjive i mogu se razlikovati tijekom vremena. Ako razmišljate o bavljenju naturopatijom u susjednim zemljama, preporučuje se da se obratite odgovarajućim nacionalnim udruženjima. Ili regulatornim tijelima kako biste dobili najnovije informacije i uvjete za praksu.

POVEZANO: 5 prednosti koje donosi prirodna i organska kozmetika