Savjeti i njega

5 prednosti koje donosi prirodna i organska kozmetika

5 prednosti koje donosi prirodna i organska kozmetika Bebe.hr portal

Prirodna i organska kozmetika zauzima sve veći udio na tržištu i uvelike počinje utjecati na odluku o kupnji određenog proizvoda. Iako je ljepota još uvijek glavna misao koji nam pada na pamet kada razmišljamo o kozmetičkim proizvodima, sve veći broj potrošača traži kvalitetne sastojke. One koji su prihvatljivi za okoliš i koji ne štete našem zdravlju.

Ukoliko još niste probali prirodnu kozmetiku, ispod Vam donosimo 5 razloga zbog kojih bi se mogli odlučiti da ju iskušate.

 

#1 Prirodna njega za vaše tijelo

Konvencionalna kozmetika često sadrži visok postotak sastojaka na bazi nafte. Također može uključivati ​​tvari kao što su ftalati, oksibenzon ili parabeni. Iako je upotreba tih sastojaka regulirana kako bi bila sigurna za korištenje, ona nije u skladu s konceptom istinski prirodne i organske kozmetike.

Prirodna kozmetika ima sastav koji je pretežito sastavljen od minerala, prirodnih i organskih biljnih ekstrakata. Svojstva ovih složenih mješavina, poput onih iz biljnih ekstrakata i ulja, prirodno pomažu zaštiti kože, a ujedno ju i njeguju i hidratiziraju.

Osim što našoj koži pruža prirodnu zaštitu i njegu, prirodna i organska kozmetika također nam pomaže u održavanju dobrobiti našeg tijela i zdravlja. Na primjer, sve više pojedinaca koristi prirodna eterična ulja koja bude naša osjetila. Ulja iz biljaka poput lavande, ruže ili metvice koriste se u aromaterapiji jer pomažu aktivirati, opustiti i umiriti naše tijelo.

 

#2 Sastojci koji nisu štetni za zdravlje

 width=

 

Mnogi nisu sigurni kako u „moru“ proizvoda prepoznati prirodnu kozmetiku. Danas mnogo kozmetičkih brandova tvrdi da su “prirodni” ili “organski“, no ne pružaju svi provjerljiva jamstva tih kvaliteta. Provjera sastojaka (INCI lista) na pakiranju može pomoći potrošačima u procjeni stupnja točnosti takvih tvrdnji. Ali ne za svaki sastojak budući da deklariranje podrijetla sastojka (prirodno, petrokemijsko, itd.) nije zakonski uvjet.

Postavlja se pitanje kako onda potrošač može biti siguran da prirodna ili organska kozmetika u potpunosti ispunjava očekivanja? Odgovor se krije u certifikatima koji pomažu potrošačima identificirati proizvod. Svaki prirodni proizvod može jamčiti kvalitetu uz pomoć certifikata kvalitete i provjere sadržaja proizvoda. I tako potrošači mogu znati što kupuju.

Možda će Vas još zanimati: Kvalitetna odjeća za dijete, savjeti pri odabiru

 

 

#3 Visoka razina provjere kvalitete

Sve je više certifikata koji potrošačima ukazuju na proizvode s prirodnim sastojcima i koji im garantiraju određenu kvalitetu.  Na temelju tih certifikata potrošač zna da je proizvod koji kupuje provjeren prema određenim standardima i da je kvalitetan.

Na primjer, oznaka NATRUE na kozmetičkim proizvodima zadovoljava stroge i provjerljive kriterije povezane s procesima, formulacijom i sastojcima. Prirodna i organska kozmetika s oznakom NATRUE ne sadrži mikro plastiku koja je ona obično proizvedena od petrokemijskog podrijetla.

 

#4 Održiviji i ekološki prihvatljiviji pristup proizvodnji

Za razliku od petrokemijskih tvari, prirodne i organske tvari uglavnom potiču iz uzgoja biljaka i cvijeća, čiji se ekstrakti koriste u kozmetičkim formulacijama. Korištenje raznolikog spektra prirodnih i organskih sirovina zahtijeva zaštitu biološke raznolikosti staništa divljih životinja. Kao i očuvanje održive proizvodnje raznih biljnih i cvjetnih vrsta. Još jedan faktor na koji se pazi je utjecaj kozmetike na okoliš u fazi nakon konzumiranja. Mnoga konvencionalna kozmetika (osobito sredstva za čišćenje i paste za zube) uključuje mikro zrnca. To su male nerazgradive čvrste plastične čestice koje često završavaju u oceanima i jezerima, predstavljajući tako potencijalnu prijetnju za život u vodi.

Metode kao što su ekološka poljoprivreda i biodinamička poljoprivreda, jamče održiviji izvor i doprinose očuvanju biološke raznolikosti.

Glavna vrijednost koju prirodna i organska kozmetika donose je da su u skladu s prirodom. Vrlo je bitan i sami izgled proizvoda koji također treba jasno davati do znanja da je proizvod organski. Zbog toga se osobito pazi na utjecaj ambalaže i odabir materijala za pakiranje. Osim što ograničavaju upotrebu plastike u pakiranju i koriste reciklirane materijale, mnogi brendovi idu korak dalje. Pa razvijaju inovativne formate koji pridonose drastičnom smanjenju ambalaže u svojim proizvodima.

 

#5 Prirodna i organska kozmetika obuhvaća etičku i društvenu dimenziju.

prirodna i organska kozmetika

 

Brendovi prirodne i organske ljepote često su mala i srednja poduzeća čija se proizvodnja uglavnom odvija na lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj razini. Lokalna proizvodnja može pridonijeti održivijim i potencijalno kraćim lancima opskrbe, kao i osobnijem, autentičnijem izgledu proizvoda.

Što se tiče izvora sastojaka, partnerstva između brendova prirodne i organske ljepote i lokalnih poljoprivrednih zajednica u zemljama u razvoju vrlo su česta. Kroz etičku suradnju s izvorima, brendovi organske kozmetike podupiru društveni i ekonomski razvoj zajednica. A istovremeno osiguravajući da se nabava prirodnih resursa iz određenih biljaka i cvijeća obavlja na etički i održiv način.

Ukoliko još niste sigurni trebate li probati prirodnu kozmetiku, navesti ćemo još jednu činjenicu koju možda niste znali. A to je da naša koža apsorbira gotovo 60% onog što stavimo na nju. Prirodni sastojci imaju manje toksina i korištenje prirodne kozmetike podupire zdrav način života, a i proizvodnja takvih proizvoda je bolja za okoliš.

POVEZANO: Ekcem kod beba prirodno liječenje