0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Trudnice

Što ponijeti na pregled za vrijeme trudnoće? I što očekivati?

Što ponijeti na pregled za vrijeme trudnoće? I što očekivati? Bebe.hr portal

Pregled za vrijeme trudnoće bit će važan dio vaše rutine punih devet mjeseci tijekom kojih ćete nositi svoju bebu u utrobi. U sklopu vaše prenatalne skrbi bit će vam ponuđeni brojni pregledi i testovi. Neki testovi nude se svakoj ženi kao dio normalne prenatalne skrbi. Drugi testovi bit će predloženi ako vi ili vaša beba imate veći rizik od pojedinih bolesti. Važno je upamtiti da ne morate raditi nijedan preporučeni test ako to ne želite, već je to vaš izbor.

Vaši pregledi za vrijeme trudnoće mogu se obaviti u državnoj ili privatnoj klinici, a to ovisi o vašem osobnom izboru. Ovisno o tome hoćete li dijete rađati u javnoj ili privatnoj bolnici ili kod kuće, preglede će obaviti vaš liječnik, primalja ili ginekolog. Vrijeme i broj posjeta i pretraga može se neznatno promijeniti ovisno o prenatalnoj skrbi koju odaberete, ako ste prethodno bili trudni i ako imate bilo kakvih problema.

 

Što možete očekivati?

Važno je znati da sa svojim liječnikom ili liječnicom možete razgovarati o svemu. Nemojte se bojati razgovarati o osobnim stvarima. Doktor mora znati sve o vama kako bi mogao pružiti najbolju njegu. Postavljat će mnogo pitanja o vama, vašem partneru i vašim obiteljima. Vaši medicinski podaci i sve što podijelite su povjerljivi. To znači da ih ne može dijeliti ni s kim bez vašeg dopuštenja. Stoga se ne morate bojati govoriti o stvarima koje bi mogle biti neugodne.

Na prvom pregledu liječnik će vas pregledati i provjeriti vaše cjelokupno zdravstveno stanje, provjerit će krv, krvni tlak i urin. Slijedi pregled zdjelice i Papa test. Moguće je da će preporučiti cijepljenje, npr. protiv gripe, predvidjet će termin poroda, propisat će prenatalne vitamine ako je to potrebno.  Na prvom pregledu razgovarat će s vama o prenatalnim testovima.

Kasniji pregledi uključivat će provjeru otkucaja srca vaše bebe, mjerenje obujma trbuha kako bi se provjerio rast bebe i provođenje prenatalnih testova koje ste ranije dogovorili.

 width=

 

Pregled za vrijeme trudnoće: što ponijeti?

Prenatalni pregledi služe kako biste se osjećali sigurno i kako vas ništa ne bi iznenadilo. Ono što svakako trebate ponijeti (kada su materijalne stvari u pitanju) na ove preglede su udobna odjeća i obuća. Želite se osjećati ugodno. Također, na ove preglede ne morate ići sami – povedite partnera ili neku drugu blisku osobu.

Najvažnije će, ipak, biti doći s:

  • pozitivnim stavom,
  • pripremljenim pitanjima,
  • medicinskom poviješću,
  • popisom lijekova i suplemenata koje pijete.

POVEZANO: Dijeljenje objave trudnoće na društvenim medijima: Za i protiv