Kutak za tate Mame

Zvijezde od cimeta – tradicionalni njemački blagdanski kolačić

Zvijezde od cimeta, recept, božićni kolači

Foto: Wirestock, Frrepik

Zvijezde od cimeta poznate i kao Zimtsterne ili Cinnamon stars tradicionalnisu njemački božićni kolačići koji se često nazivaju. Iako na prvu podsjećaju na naše božićne keksiće od prhkog tijesta, po okusu se dosta razlikuju. Pronašli smo recept kako biste ovih blagdana mogli isprobati i nešto posve novo. Ako isprobate, ako vam se svidi, pošaljite nam fotografije vaših zvjezdica, rado ćemo ih objaviti u članku.

Sastojci

Za tijesto:
  • 250 g mljevenih badema
  • 200 g šećera u prahu
  • 2 žličice cimeta u prahu
  • 2 bjelanjka
Za glazuru:
  • 1 bjelanjak
  • 200 g šećera u prahu
  • Limunov sok

Priprema

Priprema tijesta:

U velikoj zdjeli pomiješajte mljevene bademe, šećer u prahu i cimet. Dodajte bjelanjke i umijesite tijesto. Tijesto bi trebalo biti mekano i glatko. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku da odstoji barem dva sata ili preko noći.

Izrada zvijezda:

Kada je tijesto spremno, pospite radnu površinu s malo šećera u prahu i razvaljajte tijesto na debljinu od otprilike pola centimetra. Izrežite zvijezde pomoću kalupa ili šablona. Poslažite ih na lim na koji ste prethodno dodali papir za pečenje.

Priprema Glazure:

Umutite bjelanjak i postupno dodajte šećer u prahu dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte nekoliko kapi limunova soka za dodatnu aromu.

Pečenje:

Premažite svaku zvijezdu glazurom koristeći četkicu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici, na temperaturi od 150°C oko 15 minuta, ili dok rubovi ne postanu lagano smeđi.

Posluživanje:

Ostavite zvijezde da se ohlade prije posluživanja. Čuvajte ih u zatvorenoj posudi.

Ukusni kolačići imaju prepoznatljiv okus cimeta i badema, i savršen su dodatak blagdanskom stolu. Uživajte u pripremi i dijeljenju ovihtradicionalnih njemačkih poslastica! I svoj novi recept obavezno zapišite u knjigu recepata.