Kutak za tate Mame

9 savjeta za uspješan rad od kuće (s malom bebom)

Rad od kuće s bebom

Foto: senivpetro, ArthurHidden/ Freepik

Rad od doma postaje sve više popularan, a govorka se da bi u Republici Hrvatskoj mogao biti uvršten u novi Zakon o radu te omogućen svim mamama do osme godine života djeteta (u dogovoru s poslodavcem). Iako na prvu zvuči jako zgodno ne razmišljati o tome hoće li dijete upasti u jaslice i vrtić, o tome da ih svaki dan dočekate doma s toplim ručkom i širokim osmijehom, ovaj plan u sebi skriva i puno nedostataka.

Upravo su njegove prednosti i njegovi osnovni nedostaci jer poslodavac očekuje da se posao obavi u zadanom roku, a vi u sve poslovne obveze morate ubaciti kuhanje, pospremaje, maženje, čišćenje… I uz to, sve bebice, a pod tim mislimo na djecu do treće godine života, tražit će svoj dio pažnje i vremena. Kako izvesti manevar znan kao rad od kuće s malom bebom?

Uvedite si smjene

Uvedite si smjene od dva sata pa dio posla obavite odmah ujutro uz kavu, kad beba pođe na prvi dnevni počinak nakon noćnog spavanjca. Ujutro se zajedno probudite, presvucite dijete, podojite bebu ili joj dajte bočicu, a onda malo komunicirajte ili se pomazite. Nakon toga upalite svječice, pustite laganu glazbu, stvorite ambijent u kojem biste i vi spavali, i ispratite bebu u svijet snova. Za to vrijeme sjednite i napravite si plan dnevnih obveza, što privatnih ili poslovnih. Poslovne stavite u dvosatne grupe, a privatnima dodijelite jedan sat između poslovnih blokova. I držite se toga kroz cijeli dan. Istina je da ćete raditi dulje nego što biste radili da radite u uredu i osam sati u komadu, ali uspjet ćete postići svoj cilj.

Ne bježite od čuvalica

Olakšajte si stvar angažiranjem dadilje na dva do četiri sata dnevno (ako ne i više). Dogovorite da vam dadilja dođe doma, a kad preuzme dijete posvetite se poslu. U dva do četiri sata koncentriranog rada obavit ćete konkretan dio posla. Ostatak možete obaviti kad vam se ostali ukućani vrate doma i preuzmu bebu. Ako nemate dadilju niti ostvarujete pravo na vrtić, pogledajte ima li u vašem kvartu dječja igraonica s radionicama na koje možete upisati dijete. Dok se maleni zabavlja, skoncentrirajte se na najteži dio dnevnih zadataka i obavite ih do kraja.

Klokan metoda

Obavljate li kreativne poslove koji zahtijevanju puno hodanja i gibanja, kupite dobru, anatomski oblikovanu nosiljku i dijete na sebe! Dok se krećete ili obilazite dućane, vaša beba će ‘visiti’ na vama, zabavljati se, a u međuvremenu i odspavati. Vrijeme za dojenje pretvorite u pauzu za odmor, druženje i kavu. Bit će dobro i vama i bebi. Klokan metoda vrlo je efikasna i kod čišćenja i pospremanja stana, ili odlaska u dućan ili u vrtić po starije dijete pa pokušajte. I obavezno radite pauze za odmor.

Fleksibilan raspored

U potpunoj ste nemilosti kad je u pitanju vaše najmlađe. Bebe određuju kad će spavati, kad je vrijeme za gugutanje, osmijehe, nošenje, maženje, dojenje, a vi ste tu da plešete kako oni sviraju. Dok maleni ne usklade svoj raspored i ne nauče neki obrazac ponašanja, naprosto ćete biti u njihovoj milosti i morati se pomicati i preslagivati prema njima. Pa to tako i prihvatite, ali kradite sve slobodne trenutke za obavljanje zadataka s popisa kojeg ste napravili rano ujutro.

Drijemajte!

Iako ovo ne zvuči nimalo profesionalno, ali majka bebe mora se odmarati. I to nije mit. Ako ste odradili prvu šihtu na poslu i još k tome uspjeli pospremiti stan i odlučiti što ćete skuhati za ručak, zaslužili ste drijemež. Ako budete imali sreće i vaša beba bude spremna za još jednu turu spavanja, zajedno se ‘srušite’. Za odmornu glavu potrebno je oko dvadeset minuta sna, toliko si zaista možete priuštiti.

Uzimajte pauze

Vaše tijelo treba kretanje i opuštanje. Odradite sastanak s mobitela, sa slušalicama u ušima, a bebom na sebi, u šetnji po kvartu. Nakon svaka dva sata poslovnih obveza i još jednog sata privatnih, uzmite 20 minuta za istezanje na podu. To će biti idealno vrijeme za bebin ‘tummy time‘ i mamino vrijeme za sebe. Dajte tijelu što mu treba, vaša će se beba lako uklopiti u ovaj dio. Što nas dovodi do sljedećeg…

Rad od kuće s bebom
Rad od kuće s bebom
Radite na svim uređajima koje imate

Kad radite od kuće zaboravite na sjedenje za stolom. Kako smo već spomenuli, sastanci mogu biti šetnja ili kuhanje ručka. Brief koji morate pročitati može biti odrađen na podu s bebom, iskoristite mogućnost diktiranja tekstova uz pomoć glasovnih komandi, a dio tekstova i članaka neka vam pročita umjetna inteligencija. Koristite sve što imate. Živimo u vrijeme kad je sve dostupno i sve nam olakšava ovaj brzi život. Živite u korak s tim!

Tražite razumijevanje

Zamolite kolege da sastanke odrađujete u vrijeme kad vam je beba najmirnija, ili u vrijeme kad imate pomoć dadilje, kad je beba u igraonici ili naprosto dok šetate. U tom slučaju zamolite da ne morate biti na video sastanku, nego da budete iznimka samo s glasom. Vaše kolege sigurno će razumjeti, no budite fer i ne iskorištavajte njihovu dobru volju.

Nemojte izgubiti trenutak

Svi moramo raditi, to je jasno. Ali ne dopustite da trenuci ljubavi i sreće prolaze pokraj vas. kad već imate sreću raditi od doma, u svakom trenutku predaha i pauze pomirišite bebinu glavicu, zastanite i zajedno prebrojite sve prstiće koje ima, otpjevajte pjesmicu, izmjenjujte puse i zagrljajte, pomazite svoje čedo jer vrijeme brzo prolazi, a neki se momenti više nikad neće vratiti. A upravo oni su ti kojih se želimo sjećati do kraja života.