Mame Savjeti i njega

5 savjeta za opuštanje: Ne morate spavati kad beba spava

5 savjeta za opuštanje uz bebu

Foto: Freepik

I vrapci na grani naučili su da kad spava beba, treba spavati i mama. To zvuči divno u teoriji, no svaka mama zna da je to u stvarnom životu nemoguće. Nekad jer vam to ne dopuštaju obveze, a nekad jer vam se u to vrijeme naprosto ne spava. Bilo kako bilo, u prvih nekoliko mjeseci nakon poroda, zateknete se kako čeznete za vremenom koje biste proveli sami sa sobom. Vremenom koje ćete darovati samo sebi.


Iako je, s malim djetetom u kući, vrijeme za self-love postalo luksuz, ono je neophodno za zdravo majčinstvo pa ćemo zajedno potražiti gdje možete ukrasti trenutak za sebe. Uz pet savjeta za opuštanje, brzo ćete vratiti snagu. Ovo su stvari koje možete raditi dok spava vaša beba, a jednako se odmoriti i osvježiti tijelo i duh.

Topla kupka s mirisom lavande

Topla voda opušta mišiće, pomaže ublažiti spazme i bolove u leđima, zašto onda ne pustiti da topla voda odnese i vaš umor? Bebicu ostavite nekoliko minuta ‘na čuvanju’, ili je spustite u krevetić. Za to vrijeme brzo operite kadu, isperite je i pustite toplu vodu. Dok se kada puni pozabavite se dojenjem, prematanjem i uspavljivanjem bebe. U toplu vodu, u međuvremenu, dodajte i malo eteričnog ulja lavande. Nakon što uspavate bebicu, vaša bi voda trebala biti spremna. Upalite si svjećicu na kadi i skoknite u kućni wellness. Potrebno je do maksimalnih 20 minuta da vas voda umiri. Stoga lezite u kadu, zatvorite oči i ritmično dišite. U samo 20 minuta dobit ćete energije za ostatak dana.

Vježbe disanja

Osim što će vam pomoći u oporavku nakon porođaja, dijafragmalno disanje, ‘naspavat će vas’ bez spavanja. Kako disati? Postoji puno videa na internetu u kojima se objašnjava dijafragmalno disanje. Ukratko ćemo objasniti da je to disanje u kojem se ‘puni’ dio trbuha oko rebara, opuštaju mišići zdjeličnog dna pa stežu trbušni mišići. Ovo je posebno korisno za žene koje imaju dijastazu ili pate od inkontinencije nakon porođaja. Vježbe disanja ili samo ležanje i svjesno disanje, odmorit će vam glavu i vratiti energiju.

Vježbe disanja za mirniji um
Uplovite u svijet knjiga

Knjige su hrana za dušu. Čitanje uvijek pomaže, zbog čega bi ga trebalo uvrstiti u dnevnu rutinu. Ako dugo niste čitali, ova aktivnost neće vam biti lagana. Potrebno je nekoliko dana do nekoliko tjedana da se mozak navikne na ritual čitanja i da se koncentracija usmjeri na štivo ispred vas. Zato se nećete forsirati preko vlastitih granica nego si pripremiti laganiji roman, skuhati kavu i prvi dan pročitati pet stranica. Dugi dan pročitajte za jednu stranicu više, i podižite ljestvicu dok ne budete spremni za poglavlje. Uronite u svoj svijet mašte dok bebica ne vrati fokus na sebe.

Ples tjera stres

Za one kojima tijelo traži više gibanja preporučuje se ples. Pola sata plesanja razigrat će vas i oživjeti vaše stanice. Osjećat ćete se kao da letite na oblaku, što vam od srca preporučujemo. Stil nije bitan, koraci također, samo pustite omiljenu glazbu, zatvorite oči i cupkajte po osjećaju. Dodajte i osmijeh. Čak i ako vam nije do smijeha, rastegnite usnice od uha do uha i zaplovite kroz ritam. Pokušajte vizualizirati mjesto koje volite i koje vas opušta. Ples i vizualizacija pomoći će da vam se mozak odmori u kratkom periodu.

Ples opušta i podmlađuje

Pišite

Bilježnicu i olovku u ruke! Pisanje dnevnika, crtica, romana pa i liste dnevnih aktivnosti, opustit će napeti mozak. A ujedno pomoći kod planiranja dana. Uzmite najobičniju bilježnicu, ukrasite je bojama i naljepnicama i pretvorite u svog saveznika. Igrajte se i bojankama. Kupite bojice i crtanke za odrasle jer one, mandale, učinkovit su antistres. Farbanje tankih krugova od crte do crte, umirit će vam osjetila, isprazniti glavu i vratiti vas u sadašnji trenutak. Ova aktivnost jako je opuštajuća, a možete je upražnjavati i s djecom pa je ona idealan izbor za odmor i zabavljanje starije djece u isto vrijeme. Bilo da maštate ili si organizirate dan, pisanje će vam pomoći izbaciti napetost iz tijela. Možete pisati i dok ležite u kadi, nakon vježbi disanja, crtati između pisanja…

Sve ove aktivnosti možete kombinirati dok ne dođete do one koja vas najbolje opušta i vraća u život. U svakom slučaju, dajte si priliku i isprobajte ih, jer svaka od njih puno više će vam pomoći od ležanja na kaučui gledanja serija. Svjetlo ekrana dodatno će vam iscrpiti energiju pa se potrudite da gledanje televizije ne bude na vašem ‘repertoaru’.