Djeca

Nježno roditeljstvo – što je i kako se provodi?

Nježno roditeljstvo, vrste odgoja djece

Foto: Dražen Zigić/Freepik

Mnogo je različitih odluka koje trebate donijeti kad postanete roditelj. Od odluke hoćete li dojiti ili dohranjivati bebu, do određivanja ritma spavanja i uvođenja dude… Svaka ova odluka mijenja vaš stil života pa je vrlo bitno odlučiti i kako odlučivati o vašem djetetu. Odnosno, koju vrstu odgoja ćete prakticirati u životu. U moru različitih savjeta, nalazi i se i vrsta odgoja koja se zove ‘nježno roditeljstvo’. Ovaj odgoj nerijetko se miješa s popustljivim odgojem pa ćemo ga rasščlaniti i objasniti, da odvojimo ova dva pojma.

Kako se to nježno odgaja djecu?

Pojam ‘nježno roditeljstvo’ opisuje roditelje koji su pažljivi u pristupu djeci, fokusiraju se na komunikaciju i međusobno poštovanje između roditelja i djece, kao i na učenje koje dijete vodi ka neovisnosti. Nježno roditeljstvo moglo bi se nazvati i odgovornim roditeljstvom jer je usredotočeno slušanje djece, povezivanje djece s emocijama i objašnjavanje principa pokušaja i pogreške, odnosno akcije i reakcije. Ovi roditelji djecu će naučiti da svaki njihov postupak ima posljedice. Oni kazne ne koriste, ali ne izbjegavaju lekcije. Nježno roditeljstvo prakticira se već desetljećima. Ono znači dati djetetu mogućnost da izrazi osjećaje i ne pokušavati zaustaviti plakanje ili tantrume male djece; slušati dijete u svakom trenutku; pomoći djetetu u rješavanju problema. Cijeni suradnju i poštivanje, pomoć i pronalaženje rješenja. Bez vikanja!

Nježno roditeljstvo svodi se na dublje povezivanje i komuniciranje s djetetom. Te na odgoj temeljen na iskustvu. Ovaj način roditeljstva usredotočuje se na pozitivnu komunikaciju s djetetom – objašnjavajući im stvari jasno i podučavajući ih da prepoznaju svoje emocije kako bi se mogli nositi s različitim situacijama. To stvara djecu koja su uglavnom neovisna, s boljim jezičnim i socijalnim vještinama, regulacijom emocija i višim razinama blagostanja. Nježno roditeljstvo uči i roditelje i djecu razumjeti emocije koje leže u korijenu problema ili rasprava, što dovodi do boljih vještina, lakšeg rješavanja razmirica i dublje emocionalne inteligencije djeteta.


Izazovi nježnog roditeljstva

Najveći problem ili izazov ove vrste odgoja nedostatak je vremena, i nemogućnost samokontrole roditelja. Nježno roditeljstvo zahtijeva da budete stvarno svjesni kako i što govorite svojoj djeci, kako biste postali pozitivan uzor. To nije uvijek lako kad ste i sami iscrpljeni, iziritirani ili umorni nakon napornog dana.

Na što misliti? Djeca imitiraju i kopirat će način na koji govorite i komunicirate. Što pošaljete prema djetetu, to ćete dobiti natrag. Pričajte o emocijama i slobodno se povucite iz situacija koje vas čine nemirnima. Na taj način ćete pokazati djetetu da je hrabro suočiti se s problemom, ali da to ponekad znači i povlačenje. Te da u tome nema ništa loše. Budite ‘ekipa’ svojih mališana, uključujte ih u svakodnevne zadatke koje i sami obavljate. To može uključivati pomoć u pripremi obroka ili pospremanje doma. Pustite dijete da se samo odjene i odabere odjevne kombinacije za taj dan. Izbora je puno, budite kreativni i strpljivi.

Imajte na umu da su svako dijete, roditelj i dinamika obitelji različiti. Određene situacije zahtijevaju različite odgovore i to je u redu. Nježno roditeljstvo ne mora izgledati kao savršena verzija obitelji, gdje su svi uvijek sretni i djeca uvijek rade što biste željeli. Pokušajte se osloboditi ideje o savršenstvu i shvatiti da je roditeljstvo ogroman proces učenja u kojem svakodnevno napredujete. I uživajte u procesu.