0-6 mjeseci Savjeti i njega

Pranje zubića: Kada bebi prati zube?

Pranje bebinih zubića

Važno je brinuti se o bebinim zubićima, čak i ako su tek počeli izbijati. Što prije počnete četkati njihove zube, veća je šansa da će se naviknuti na osjećaj četkanja zubića i da će razviti naviku pranja zubića kad budu stariji.

Gdje početi?

Kada bebi prati zube? Kako ih četkati, koju pastu i četkicu koristiti? Počnite se igrati već s plastičnom ili gumenom žličicom, masirajući lagano zubno meso bebice. Kad zubić proviri van, prelazi se na ozbiljnije radnje. Stomatolozi savjetuju da počnete prati zubiće vašeg djeteta čim počnete primijećivati da su izbili iz zubnog mesa. Četkajte ih redovito, dvaput dnevno, kako bi beba prihvatila okus paste i navikla se na novu dnevnu rutinu.

No, pripazite, nema potrebe četkati im desni ako zubi nisu izbili. Ne želite ozlijediti mališane, pričekajte prve zubiće. Najčešće su to doljnja dva koji stižu između šest i deset mjeseci. Kod nekoga i nešto kasnije.

Što beba vidi, beba radi

Dobra je ideja pustiti da vaša beba vidi druge dok peru zube. Pretvorite jutarnji ritual u zabavu! Upalite glazbu, okitite se osmijehom i uzmite četkice u ruke. Ako pranje zubića postane zajednička zabava, dijete je neće odbiti, a čin pranja zubiju pretvorit će se u trajnu, lijepu uspomenu iz obiteljskog doma.

Kod prvih pranja zubi potrebno je koristiti malu količinu paste za zube, i to one za djecu. Najbolje je koristiti četkice za najmlađe, postoje različite vrste specijaliziranih četkica. Potražite neku od njih. Nakon treće godine života četkica će se ‘uozbiljiti’, a vi ćete moći koristiti malo više paste.

Zube četkajte kružnim pokretima, preko cijele površine. Objasnite bebi da vozite mali aviončić, neka se i ono zabavi. A na kraju pranja, u igri neka ispljune pastu, kao da ‘izbaci padobrančić iz aviona’. Naučite dijete da ne smije pojesti pastu, ma koliko ih privlačio slatkasti okus jagode ili nekog drugog voća. Kad dijete usvoji pranje zubiju i navikne se na ritual, ponudite mu da samo drži ‘aviončić’ i vozi ga po svojim zubićima. Djeca rado prihvaćaju igru i svoje zubiće operu sami.

Važno je da pranje zubića, kao i sve drugo na početku bebina života, radite zajedno. Pokazujte na svom primjeru i pretvarajte stvari u igru, što je veća zabava manja je odbojnost prema bilo čemu od pranja zubića i ruku, do hranjenja.