1. godina 2. godina 3. godina Djeca

Kako odgojiti ekološki osjetljivu djecu?

ekološki osjetljivu

Odgojiti ekološki osjetljivu djece postao je iznimno važan zadatak s obzirom na sveprisutne i sve urgentnije ekološke izazove. Sve više prepoznajemo da je odgovornost prema okolišu ključna za budućnost naše planete te da je važno usmjeriti mlađe generacije prema očuvanju prirode i održivom životu. Kako bismo ostvarili ovu važnu misiju, moramo razumjeti kako oblikovati ekološku osjetljivost kod djece te kako im pružiti alate i vještine pomoću kojih će znati štititi prirodu. U ovom tekstu istražit ćemo ključne strategije i principe koji će vam pomoći da odgojite ekološki osjetljivu i angažiranu djecu.

Naučiti vašeg predškolskog mališana o klimatskim promjenama? To bi moglo zvučati zahtjevno. Pokušajte mu objasniti politiku i posljedice GMO-a? Pripremite se za prazan pogled.

No, nema razloga zašto mala djeca ne bi mogla naučiti poštovati i voljeti okoliš razvijajući odnos s prirodom koja ih okružuje. Mlađa djeca imaju kapacitet razumjeti osnove o našoj planeti i razviti duboku privrženost prema njoj. Ovi temelji ne samo da će im olakšati razumijevanje složenijih ekoloških lekcija u budućnosti, već će ih također naučiti cjeloživotnom poštovanju prirode. POVEZANO: Zabava u vrtu: Što sve mala djeca mogu raditi u vrtu?

Uz ove savjete odgojit ćete ekološki osjetljivu djecu koja cijene okoliš

Izrazite svoju iskrenu ljubav prema prirodi pred svojom djecom. Pokažite im drveće koje smatrate prekrasnim ili ih potaknite da uživaju u mirisu cvijeća koje volite. Ovim postupcima prenosite im svoju ljubav i poštovanje prema prirodnom svijetu, postavljajući pozitivan primjer.

Ako imate vrt, radite u njemu zajedno sa svojim malim djetetom. Možete uzgajati cvijeće, hranu ili čak dodati novo drvo u svoj vrt – mogućnosti su gotovo beskrajne! Kako biste to učinili dodatno zabavnim za djecu, preporučujemo sadnju i brigu o biljkama i hrani koju vole. Dakle, ako vaša djeca obožavaju visoke suncokrete ili lijepe ruže, posadite ih zajedno. Ako znate da vole mrkve ili okus bosiljka, uzgojite ih. Skupa možete urediti lijepo područje za vrtlarenje, dodati novu zemlju ili malč, posijati sjeme i cvijeće, zalijevati ih i uklanjati korov.

Uvedite okoliš u igru svog djeteta. Ako imate ljuljačku u dvorištu, razmislite o postavljanju ptičje hranilice na jedan od stupova. Učenje kroz igru najbolji je način da dijete brigu o okolišu vidi kao nešto pozitivno i zabavno.

Vodite primjerom kada je u pitanju briga o okolišu. Objasnite svojoj djeci da se trudite zalijevati travnjak i vrt samo onoliko koliko je potrebno, kako biste štedjeli vodu. Dajte im priliku da vas vide kako sortirate reciklažu i objasnite im zašto to činite. Pokažite im da gasite svjetla kad napuštate prostoriju kako biste štedjeli energiju. Time ćete ih potaknuti da čine slične napore.

Ekološki edukativna zabava

Istražite zabavu prilagođenu djeci i potaknite ekološku svijest kod svoje djece. Kad je riječ o zabavljanju djece dok istovremeno prenosite ekološke lekcije, imate mnoštvo opcija na raspolaganju. Bez obzira jeste li zatvoreni u kući zbog kišnog vremena ili tražite obrazovne alternative, ovi putevi nude privlačne načine za ekološko obrazovanje.

Disney je producirao obilje uzbudljivih dokumentaraca koji prikazuju životinje i prirodni svijet, uključujući filmove poput DisneyNature Zemlja, DisneyNature Oceani i mnoge druge koji istražuju različite životinje. BBC Earth serija također pruža fascinantne vizuale i edukativni sadržaj. Ako vaši mališani vole crtane filmove, razmislite o gledanju filma Dr. Seuss’ The Lorax!

The Lorax također postoji kao zabavna i poučna knjiga. Njezina priča ističe važnost drveća u našem ekosustavu. Osim toga, knjiga “Posadili smo drvo” Diane Muldrow, temeljena na poeziji, ističe značaj drveća i kulturne raznolikosti. Još jedan dobar izbor je “Princeza vode” Susan Verde, dirljiva priča o djevojčici koja donosi čistu pitku vodu svojoj zapadnoafričkoj zajednici.

Za djecu koja su navikla na tehnologiju, upoznajte ih s ovim dvama ekološki usmjerenim aplikacijama: “Briga za naš svijet”, koja potiče odgovorno ponašanje prema okolišu, i “Čuda biljnog svijeta NAMOO”, koja istražuje fascinantni svijet biljaka i njihov rast. Ako želite napraviti stanku od ekrana, možete se zabaviti igrom kviza ili Pictionaryja obogaćenih ekološkim informacijama.

Uključivanje ekološkog obrazovanja u njihovu svakodnevnu zabavu osigurava da će učiti o okolišu na zabavan, dostupan i interaktivan način. Istražite više filmova i knjiga koje će vam pomoći odgojiti ekološki osjetljivu djecu. POVEZANO: Dokumentarne emisije o životinjama za malu djecu

Da biste odgojili ekološki osjetljivu djecu  ključno je neprekidno poticanje ekološke svijesti

Dok vaša djeca prolaze kroz različite faze života, važno je neprestano ih poticati da sve više razumiju okoliš i svijet. Počinite s jednostavnim stvarima kao što su različite vrste drveća, biljaka i životinja. Kako počnu razumijevati znanstvene pojmove i postavljati osnovne hipoteze, postupno im možete predstavljati probleme s kojima se suočava okoliš i rješenja koja aktivno tražimo. Kada malo odrastu, naglasak neka bude na aktivnom sudjelovanju u očuvanju okoliša. Potaknite ih da samostalno uzgajaju vrt, pružite im knjige koje potiču razmišljanje ili ih motivirajte da sudjeluju u inicijativama koje uključuju prikupljanje sredstava ili rad sa zajednicom. POVEZANO: Kako okoliš utječe na plodnost?