0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Bebe i učenje kroz igru

učenje kroz igru

Učenje kroz igru jedan je od najboljih načina na koje bebe razvijaju sva svoja osjetila i vještine kojima će se služiti ostatak života. Bebe stječu znanje prvenstveno koristeći oči, uši, nos, ruke i usta kao svoje alate. Kako rastu, bebe uče koristiti svoja tijela za nova otkrića. Počinju posezati i hvatati predmete kako bi istraživali igračke na nove načine.

Otprilike u dobi od 9 mjeseci bebe postaju vještije u razumijevanju uzroka i posljedice. Počinju shvaćati da njihovi postupci imaju posljedice, poput pritiskanja gumba za sviranje glazbe. Također razvijaju svijest da stvari koje ne vide i dalje postoje. Posljedično, dijete će tražiti loptu koja se otkotrljala iza kauča ili prizivati vašu pažnju kada izađete iz sobe. Kad se bebe približe svom prvom rođendanu, postaju vješti komunikatori, koriste geste, izraze lica, zvukove, a možda čak i neke riječi. POVEZANO: Savjeti za korištenje igračke na napuhavanje za bebe

Učenje kroz igru pomaže bebama u razvoju

Igra ima središnju ulogu u učenju i razvoju vašeg djeteta. Kada se vaše dijete igra, ima brojne prilike učiti na različite načine i u različito vrijeme. Osim toga, igra koristi vašem djetetu kod :

 • izgradnje samopouzdanja,
 • poticanja osjećaja ljubavi, sreće i sigurnosti,
 • kod poboljšanja razumijevanja funkcioniranja svijeta,
 • kod razvijanja društvenih vještina, jezičnih i komunikacijskih sposobnosti,
 • kod učenja o brizi za druge i okolinu,
 • kultiviranja tjelesnih vještina.

Kako vaše dijete raste, njegov raspon pažnje i fizičke sposobnosti napreduju, što dovodi do promjena u njegovim obrascima igre. Postaju kreativniji i eksperimentiraju s igračkama, igrama i idejama. To može zahtijevati više prostora i vremena za igru.

Djeca također prolaze kroz različite oblike igre kako sazrijevaju. Ovaj napredak uključuje igranje samostalno, igranje s drugom djecom i sudjelovanje u interaktivnoj igri s vršnjacima. Kada djeca imaju neograničeno vrijeme i prostor za igru, njihova mašta može lutati, što im omogućuje istraživanje novih ideja. Ovu maštovitu igru možete poboljšati ugradnjom jednostavnih materijala poput kartonskih kutija u njihovo igralište, čak i u ograničenim prostorima.

Za novorođenčad i bebe postoji nekoliko ideja za igru i aktivnosti koje potiču njihov razvoj:

 • Samo gledanje u vaše lice i slušanje vašeg glasa predstavlja učenje kroz igru za vašu bebu, posebno kada je popraćeno osmijehom.
 • Glazba, pjesme i zvukovi pomažu u razvoju sluha i kretanja. Možete pokušati nježno lupkati bebin trbuščić dok pjeva.
 • Peekaboo (skrivanje) je koristan za društveni i emocionalni rast vaše bebe.
 • Predmeti različitih tekstura pomažu u razvoju osjeta dodira. Vi i vaša beba možete eksperimentirati s materijalima poput perja, blata, metala ili pjene.
 • Predmeti različitih veličina, boja i oblika potiču vaše dijete da ih uhvati.
 • Čvrsti namještaj, lopte, igračke ili kutije mogu potaknuti puzanje, stajanje i hodanje kako vaše dijete raste.

POVEZANO: 10 stvari koje bebe jako vole kao i objašnjenje zašto!