Kutak za tate

Kako podržati zdrave prehrambene navike trudne partnerice?

zdrave prehrambene navike

Zdrave prehrambene navike u trudnoći jedna su od najvažnijih stvari na koje je potrebno obratiti pažnju. Trudnoća je obično ispunjena iščekivanjem i radošću, ali također može donijeti hrpu tjeskobe za buduće majke i njihove partnere. Dug popis zadataka i neizvjesnosti koje okružuju trudnoću i porod mogu biti neodoljivi. Međutim, kada oba partnera pružaju podršku jedno drugome, to ne samo da jača njihovu vezu, već i njihov osjećaj za timski rad. To vrijedi i kada je u pitanju zdrava prehrana.

Tijekom ovog radnog vremena podrška partnera ima značajnu vrijednost i za majku i za bebu. Žena koja osjeća potporu svog partnera tijekom trudnoće i postporođajnog razdoblja vjerojatno će doživjeti veću sreću i smanjenu razinu stresa. Vrijedno je napomenuti da niži majčin stres tijekom trudnoće može imati pozitivne učinke i na dojenčad. POVEZANO: Slatka hrana u trudnoći

Kako možete podržati zdrave prehrambene navike svoje partnerice?

Podrška trudnoj ženi u održavanju zdrave prehrane ključna je uloga koju brižan i uključen partner može odigrati. Evo nekoliko načina na koje muškarac može aktivno doprinijeti hranjivoj prehrani svoje žene tijekom trudnoće.

Naučite o prehrambenim potrebama i prehrambenim smjernicama specifičnim za trudnoću. Shvatite važnost ključnih hranjivih tvari poput folne kiseline, željeza, kalcija i omega-3 masnih kiselina.

Surađujte sa svojom trudnom ženom na planiranju obroka koji uključuju različite namirnice bogate hranjivim tvarima. Potaknite uravnoteženu prehranu koja uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasne proteine i mliječne proizvode.

U ovom periodu odite zajedno u trgovinu i pomozite u odabiru opcija zdrave hrane. Napunite košaricu svježim proizvodima, proizvodima od cjelovitih žitarica, nemasnim mesom i mliječnim proizvodima s niskim udjelom masti.

Pripremajte obroke kao tim. Podijelite kuharske obveze i eksperimentirajte s novim receptima koji su i ukusni i hranjivi. Uključite se u u pripremi obroka kako biste to učinili ugodnim i zbližavajućim iskustvom.

Držite kuću opskrbljenom zdravim grickalicama poput orašastih plodova, jogurta, svježeg voća i rezanog povrća. Ove opcije mogu zadovoljiti žudnju dok osiguravaju bitne hranjive tvari.

Osigurajte dovoljnu količinu vode tijekom dana. Često joj ponudite čašu vode jer je pravilna hidracija ključna tijekom trudnoće.

Budite uzor i pomozite joj tako da i sami prakticirate zdrave prehrambene navike. Vaši postupci mogu potaknuti vašu suprugu da donese odluke o prehrani i stvori poticajno okruženje.

Upamtite, svaka trudnoća je jedinstvena i individualne potrebe mogu varirati. Otvoreno komunicirajte sa svojom suprugom i budite osjetljivi na njezine sklonosti i prehrambene zahtjeve. Aktivnim sudjelovanjem u njezinom putu prema zdravoj prehrani možete pridonijeti njezinoj općoj dobrobiti i dobrobiti svoje rastuće obitelji.

POVEZANO: Tjelesna aktivnost, spavanje i prehrana tijekom trudnoće