Planiranje trudnoće

Emocije koje ćete susresti na putu začeća i kako se nositi s njima

Emocije s kojima ćete se susresti na putu do začeća brojne su i raznolike, a mnoge će vas itekako iznenaditi. Neuspjeli pokušaji začeća mogu lako remetiti vaše zadovoljstvo, osobito ako traju dulje od očekivanog. Neplodnost često donosi emocionalne izazove za parove, što dovodi do osjećaja tuge ili čak opsjednutosti zabrinutošću za plodnost. Nije neuobičajeno da žene koje pokušavaju zatrudnjeti dožive depresiju. POVEZANO: Znakovi upozorenja na neplodnost kod muškaraca

Iako možda nemamo uvijek kontrolu nad svojim okolnostima, možemo odabrati kako ćemo se nositi s izazovima s kojima se suočavamo. Nositi se s dugim procesom pokušaja zatrudnjenja nije uvijek lako, ali pronalaženje zdravih načina izražavanja tuge i frustracije može biti od pomoći. Put do začeća ispunjen je usponima i padovima, a uobičajeno je da se gotovo svaka osoba koja pokušava dobiti dijete suočava s brojnim osjećajima. POVEZANO: Nasljedne bolesti koje mogu utjecati na planiranje trudnoće

Emocije koje ćete osjetiti dok pokušavate ostati trudni

Dvotjedno čekanje, razdoblje između ovulacije i predstojeće sljedeće mjesečnice, može biti nevjerojatno stresno kada pokušavate zatrudnjeti. Svaki dan se može činiti kao vječnost, što dovodi do stalne tjeskobe. Odvlačenje pozornosti na druge aktivnosti i fokusiranje na druge aspekte vašeg života može biti korisno tijekom ovog vremena. POVEZANO: Što je i kako funkcionira kognitivna bihevioralna terapija?

Kada pokušavate zatrudnjeti, jedan od vaših glavnih fokusa vjerojatno je testiranje trudnoće. Bilo da se radi o gomili jeftinih testova za trudnoću u kupaonskom ormariću ili eksperimentiranju s vremenom testiranja, važno je paziti da se ne fiksirate na ovaj proces jer može povećati razinu stresa.

Početno uzbuđenje zbog odluke o začeću i upuštanja u nezaštićeni odnos počinje nestajati. Čak i ako je prošlo samo nekoliko tjedana ili mjeseci, proces se može početi činiti kao dosadan posao. Možda ste imali krivo mišljenje da će trudnoća za vas nastupiti bez napora, a sada počinjete osjećati težinu putovanja.

Unatoč izazovima, sve radite kako treba i nadate se da bi sljedeće kasno razdoblje moglo biti ono pravo. Željno iščekujete dan testa na trudnoću i njegov rezultat.

Možda vam stiže mjesečnica ili test na trudnoću pokazuje negativan rezultat. Međutim, teško vam je u potpunosti prihvatiti te ishode. Možda postoji dugotrajna sumnja zbog koje razmišljate o ponavljanju testa za nekoliko dana da vidite hoće li se nešto promijeniti.

Ako niste zatrudnjeli u nekoliko ciklusa, to može biti obeshrabrujuće. Možda ćete početi sumnjati u svoju plodnost, ali odustajanje ne dolazi u obzir.

Dok nastavljate pokušavati, mogli biste postati iznervirani i nestrpljivi. Čini se kao da žene oko vas bez napora zatrudne ili začnu “slučajno”. Gdje god pogledate, postoje podsjetnici na trudnoću, od trudnoća slavnih na naslovnicama časopisa do trudnica koje susrećete u svakodnevnom životu. Pitate se kada ćete doći na red?

Ako mjesecima ili čak godinama pokušavate zatrudnjeti, stalni emocionalni tobogan postaje iscrpljujući. Ljudi mogu nuditi dobronamjerne savjete, ali ne razumiju vaše probleme. Ponekad se možete osjećati kao da ne možete nastaviti ovim putem. Ključno je potražiti pomoć zdravstvenog radnika tijekom ove faze, budući da problem s plodnošću može biti faktor.

Kada je vrijeme za pauzu?

Ako je pokušaj zatrudnjenja preuzeo vaš život i vaši napori da povratite kontrolu nisu urodili plodom, možda je vrijeme da razmislite o pauzi. Odmor od nekoliko mjeseci za odmor i ponovno fokusiranje mogao bi biti koristan i za vas i za vašeg partnera. Proces pokušaja začeća može uzrokovati značajan emocionalni danak i važno je da vi i vaš partner prepoznate i riješite stres. To može uključivati traženje podrške od prijatelja i obitelji, privremeno pauziranje vaših pokušaja ili usvajanje drugačije perspektive.

Emocije koje osjećate sasvim su normalna stvar, od onih najugodnijih do onih ne toliko ugodnih kao što je tuga. Zapamtite, niste sami u svojim iskustvima i traženje pomoći i razumijevanja od drugih može pružiti neprocjenjivu podršku tijekom ovog izazovnog putovanja.

POVEZANO: Što uzrokuje i koji su znakovi lažne trudnoće?