0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Savjeti i njega Trudnice

Slatka hrana u trudnoći

Slatka hrana u trudnoći

Slatka hrana u trudnoći jedna je od vrlo čestih želja mnogih trudnica, pa čak i onih koje prije trudnoće nisu toliko uživale u slatkišima. Kao buduća majka, možda ćete žudjeti za slatkim poslasticama i prepustiti se slatkim delicijama. Iako je prirodno imati povremenu želju, bitno je uspostaviti ravnotežu. I donijeti informirane odluke kada je riječ o konzumiranju slatke hrane tijekom trudnoće.

Slatkiši i slatka hrana u trudnoći nedvojbeno mogu donijeti zadovoljstvo i zadovoljiti želju. No važno je voditi računa o njihovom utjecaju na vaše zdravlje i razvoj vaše bebe. Pretjerana konzumacija slatke hrane može dovesti do debljanja i povećati rizik od gestacijskog dijabetesa, što može imati implikacije na dobrobit majke i bebe. Štoviše, prehrana s visokim udjelom rafiniranih šećera može pridonijeti nedostatku hranjivih tvari. I potencijalno istisnuti druge vitalne hranjive tvari potrebne za zdravu trudnoću. POVEZANO: Nezdrava hrana u trudnoći izaziva žudnju za šećerom kod beba!

Slatka hrana u trudnoći treba biti dozirana

Tijekom trudnoće normalno je imati žudnju za slatkim poslasticama poput kolača, kolača i slatkih pića. Međutim, važno je voditi računa o unosu šećera za dobrobit vas i vaše bebe. Umjesto da se redovito prepuštate ovim slatkim užicima, najbolje ih je rezervirati kao povremene poslastice.

Srećom, postoji mnogo ukusnih i zdravijih alternativa kojima ćete zadovoljiti želju za slatkim tijekom trudnoće. Voće kao što su mango, ananas i bobičasto voće mogu pružiti prirodnu slatkoću dok nude niz bitnih vitamina, minerala i vlakana. Bilo da odaberete svježe, smrznuto ili konzervirano voće, pratite deklaracije i kupujte proizvode bez dodanog šećera. POVEZANO: Zdravo i Vege: Dimljeno varivo od crvene leće

Slatka hrana u trudnoći

Još jedna mogućnost za razmatranje je sušeno voće poput marelica ili suhih šljiva, koje ne samo da zadovoljava vašu želju za slatkim, već i daje dodatnu količinu željeza. I kada kupujete sušeno voće, svakako provjerite etiketu da nema dodanih šećera. Kako biste održali ravnomjerno oslobađanje prirodnih šećera tijekom dana, preporučljivo je rasporediti unos voća. To pomaže u sprječavanju naglih skokova razine šećera u krvi i osigurava uravnoteženiji izvor energije.

Zapamtite, svjesno donošenje odluka i odabir hrane s niskim sadržajem šećera tijekom trudnoće može doprinijeti zdravijem načinu života i za vas i za vaše dijete. Uživajući u prirodnoj slatkoći voća i sušenog voća, možete zadovoljiti svoju želju dok istovremeno hranite svoje tijelo esencijalnim nutrijentima.

POVEZANO: Prehrana u trudnoći