3. godina Djeca Savjeti i njega

Educirajte svoje dijete o važnosti odvajanja otpada

Kako s djecom razgovarati o važnosti odvajanja otpada? Možda vam se ovo pitanje i ne čini toliko važnim u ranoj dobi vaše djece. Ipak, budite svjesni toga da što prije sa svojom djecom razgovarate o ovoj temi, to će im prije ta radnja postati prirodnom. I dodatna dobrobit – uči ih odgovornosti.

Ispravno gospodarenje otpadom, uključujući odvajanje i recikliranje, ne bi se trebalo povjeriti isključivo službama za prikupljanje otpada ili centrima za recikliranje. To je odgovornost koja počinje kod kuće. I ključno je da naša djeca shvate važnost pravilnog odvajanja otpada od ranog djetinjstva. Vrlo učinkovita metoda za njihovo obrazovanje o ovoj vitalnoj temi je uključivanje učenja kroz igru u njihovu rutinu. POVEZANO: Kako zainteresirati dijete za brigu o okolišu?

Kako s djetetom razgovarati o važnosti odvajanja otpada?

Izgradite edukaciju o odvajanju otpada i recikliranju oko tri temeljna načela poznata kao tri “R” koja zagovara Greenpeace: Reduce, Reuse i Recycle.

Reduce: Objasnite važnost smanjivanja stvaranja otpada iz različitih materijala, poput plastike, papira, kartona, pa čak i emisije CO2. Osnažite ih da donesu svjesne odluke koje rezultiraju stvaranjem manje otpada.

Reuse: Naše društvo nastoji prihvatiti način razmišljanja o jednokratnoj upotrebi, dajući prednost praktičnosti u odnosu na održivost. Potaknite svoju djecu da se oslobode ovog obrasca pronalaženjem inovativnih načina da predmetima daju drugi život. Pomozite im da otkriju kreativne svrhe predmeta umjesto da ih jednostavno odbace. POVEZANO: Zabava u vrtu: Što sve mala djeca mogu raditi u vrtu?

Recycle: Podučite svoju djecu o važnosti recikliranja materijala koji se ne mogu smanjiti ili ponovno upotrijebiti. Objasnite im proces i uputite ih kako pravilno odvojiti predmete koji se mogu reciklirati od općeg otpada.

Najvažnije od svega – objasnite im zašto je sve to bitno. Što se događa kada ne marimo za naš planet? Kako se majka Zemlja osjeća kada nam daje plodove, a mi zanemarujemo njeno dobro?

Neka odvajanje otpada bude igra

odvajanja otpada

Uključite igre, praktične aktivnosti i izazove koji promoviraju smanjenje otpada, ponovnu upotrebu i recikliranje. Ovaj interaktivni pristup potaknut će pozitivno iskustvo učenja i zadržati vašu djecu angažiranom.

Budite uzor prakticirajući ono što podučavate. Pokažite svoju predanost smanjenju otpada, ponovnoj upotrebi i recikliranju u svakodnevnom životu. Vaši će postupci snažno utjecati na ponašanje vaše djece.

Potaknite svoju djecu da aktivno sudjeluju u zadacima odvajanja otpada i recikliranja kod kuće. Dodijelite im odgovornosti, kao što je sortiranje materijala koji se može reciklirati, stvaranje kante za kompost ili pronalaženje kreativnih načina za prenamjenu predmeta. Ovo uključivanje će ih osnažiti i pojačati važnost njihovog doprinosa.

POVEZANO: Svijest o svijetu oko sebe kod beba i male djece