2. godina 3. godina Djeca

Kako zainteresirati dijete za brigu o okolišu?

brigu o okolišu

Ako želite da djeca odraste u osobe koje vode brigu o okolišu počnite sa svojom djecom razgovarati o njoj već od malih nogu. Zemlja se zagrijava, staništa nestaju, životinje izumiru, u oceanima ima plastike, a na planetu ima blizu 8 milijardi ljudi i svaka osoba želi svoj dio hrane, skloništa i ostalog!

Ako ste dijete, možda mislite: “Što želiš da učinim? Popravi to? Nisam ja stvorio ovaj nered! Koja je svrha? Ionako sve ide nizbrdo!” Kao roditelji, želimo inspirirati i osnažiti svoju djecu da brinu o okolišu, gradeći nadu umjesto da gaje „ekofobiju“ (strah učiniti bilo što pozitivno za okoliš jer sve izgleda tako beznadno). Bez obzira na to koliko su vaša djeca mala, mogu postati angažirani oko ove teme u svakoj dobi i fazi svog razvoja. POVEZANO: 5 prednosti koje donosi prirodna i organska kozmetika

Briga o okolišu važna je za zdravlje naše djece

Sve je više dokaza da izloženost prirodi tijekom odrastanja smanjuje stres, poboljšava tjelesno i mentalno zdravlje, potiče kreativnost, gradi samopoštovanje i potiče suradnju. Rad Joy Palmer, istraživačice ekološkog obrazovanja, otkrio je da je redovito izlaganje prirodi najvažniji pojedinačni čimbenik u poticanju skrbi i brige za okoliš. POVEZANO: Kako povezati obitelj na zabavan način

Zainteresirajte dijete za brigu o okolišu

Vodite primjerom. Djeca uče od svojih roditelja, stoga je važno da se ponašate ekološki prihvatljivo. To može značiti iznijeti kompost, oduprijeti se mamcu „brze mode“, pokupiti tuđe smeće, posaditi stablo i općenito razmišljati globalno i djelovati lokalno.

Bilo da hoda kroz šumu, kampira pod zvijezdama ili gleda valove, važno je povezati svoje dijete sa zemljom. I usaditi mu osjećaj čuđenja i poštovanja prema prirodnom okruženju. Ako uživaju u prirodnom svijetu, bit će im stalo do prirodnog svijeta. A igra u prirodi također ima fizičke, kognitivne, društvene i emocionalne dobrobiti za djecu.

POVEZANO: Sunce je tu! 5 najboljih igrački za djecu na otvorenom

Djecu se od malih nogu može učiti da je briga o okolišu važna; učite ih reducirati, ponovno koristiti, reciklirati. Ove svakodnevne navike jačaju njihove životne vještine i pomažu planetu, stoga potaknite svoje dijete da:

  • Zatvori slavinu tijekom pranja zubi.
  • Odlaže smeće u odgovarajuće kante, bilo da se radi o kompostu, otpadu za recikliranje i općenito smeću.
  • Ugasi svjetla kad izlazi iz sobe.
  • Koristi obje strane papira kada pere kistove od boja nakon slikanja.
  • Uzgaja povrće i začinsko bilje s vama. To će mu dati praktične vještine i naučiti ga o održivom životu i odakle dolazi hrana.

Za poticaj na bolje ponašanje uvijek ga pohvalite i na samo, i u društvu, ako se brine za okoliš i koliko je odgovoran!

POVEZANO: Eucerin – sigurna dječja igra na suncu