Kutak za tate Mame

Što ako se odmah ne povežete sa svojom bebom?

ne povežete sa svojom bebom

Vjerojatno ćete misliti da nešto nije uredu ako se odmah ne povežete sa svojom bebom, međutim pokušajte ne brinuti. Niste sami, mnoge mame i tate nisu bili spremni odmah se povezati sa svojom bebom. Vjerojatno ćete se osjećati krivima što niste odmah osjetili nevjerojatnu privrženost novoj bebi. No povezivanje je individualno iskustvo koje se razvija vlastitim tempom. Mogu proći dani, tjedni ili mjeseci da se veza između vas i vaše bebe u potpunosti razvije.

Kako si pomoći ako se odmah ne povežete sa svojom bebom?

Prihvatite da ćete ju očito morati upoznati prije nego što se istinski zbližite. I nemojte ništa siliti.

Kontakt koža na kožu s vašom bebom, kako mama tako i bebin tata, pomoći će da ojačate međusobnu privrženost.

Držite ju uz sebe i mazite se.

Dajte im puno kontakta očima i smješkajte im se.

Razgovarajte s njima, obraćajte im se.

Čak i kada ne držite bebu, pokušajte je držati bebu blizu sebe kako bi vas mogla vidjeti. Držite svoju bebu noću u svojoj sobi prvih šest mjeseci, tako da se možete brzo i lako pobrinuti za nju kada vas zatreba.

Masaža bebe može pomoći u procesu povezivanja. Dok masirate svoju bebu, bit će vam prirodno čavrljati s njom i uspostavljati kontakt očima.

Budite uvjereni da dok upoznajete svoju bebu i naučite kako je umiriti i uživajte u njihovoj prisutnosti, vaši će se osjećaji privrženosti produbiti.

POVEZANO: 7 stvari koje svaka beba voli!

Kada se trebate zabrinuti?

Moguće je da se nakon nekoliko tjedana ne osjećate više privrženi svojoj bebi. Možete se čak osjećati odvojeno od njih i ogorčeni, ili neprijateljski raspoloženi prema njima. Ili ih kriviti za način na koji se osjećate. Moguće je da ste iscrpljeni i trebate dodatnu podršku.

Ako je to slučaj, razgovarajte sa svojim liječnikom ili patronažnom sestrom što je prije moguće. Pokušajte se ne brinuti o dijeljenju svojih najdubljih osjećaja, čak i ako se osjećate loše zbog njih. Vaš liječnik i patronažna sestra navikli su slušati o brigama i strahovima novih roditelja. Važno je da ste iskreni kako biste mogli dobiti pomoć koja je potrebna vama i vašoj bebi.

Postnatalna depresija (PND) je više od baby bluesa. PND može odgoditi vezivanje i otežati vam brzo i osjetljivo reagiranje na potrebe vaše bebe .

Važno je da potražite pomoć čim primijetite simptome PND-a. Ali budite uvjereni da je i uobičajena i izlječiva. Vaš liječnik će vam moći ponuditi podršku i liječenje koje vam je potrebno kako biste se oporavili i razvili trajnu vezu s bebom.

POVEZANO: Kako postporođajna depresija izgleda u stvarnom životu?