Nekategorizirano

Masaža za bebe: Nježan dodir prepun benefita

Masaža beba

Foto: Freepik

Masaža beba drevna je praksa koja se tisućljećima koristi u različitim kulturama širom svijeta. Ovaj nježan oblik fizičkog dodira donosi brojne koristi kako za bebu tako i za roditelja. U današnjem užurbanom svijetu, masaža može biti izvanredan način za jačanje veze između roditelja i djeteta te podršku zdravom razvoju bebe.

Benefiti masaže za bebe

Masaža može smiriti bebu i pomoći joj da brže zaspi i dublje spava. Redovita masaža stimulira nervni sustav, potičući razvoj senzornih vještina. Masaža može poboljšati cirkulaciju i potaknuti bolji rad imunološkog sustava. Fizički dodir kroz masažu povećava razinu oksitocina, hormona koji promiče osjećaj ljubavi i povezanosti. Tako kod beba kao i kod roditelja, masaža može smanjiti razine stresa i promovirati osjećaj opuštenosti. Masaža trbuha može pomoći u ublažavanju simptoma kolika, plinova i zatvor. Stimulacija mišića i zglobova kroz masažu može podržati motorički razvoj i koordinaciju. Masaža je način neverbalne komunikacije koji može pomoći roditeljima i bebama da razumiju jedni druge.

Kako provoditi masažu?

Odaberite tiho, toplo mjesto bez distrakcija. Koristite nježne, lagane pokrete. Možete potražiti vodiče ili sudjelovati na tečajevima masaže za bebe. Jedan od njih od 20. veljače održava se u zagrebačkom Španskom u centru Inana i traje pet dolazaka od sat i pol kroz mjesec dana. Provodi se po IAIM standardima. Pomoći će s bolovima u trbušćići i kolikama, grčevima, nemirom, slabim snom, neutješnim plakanjem, i puno toga. Uz to tečaj će vam pokazati kako se beba masira na pravilan način. Pažljivo promatrajte kako beba reagira i prilagodite masažu prema njezinim potrebama. Ulja poput kokosovog ili bademovog mogu biti korisna, ali pazite da beba na njih nije alergična.

Masaža za bebe je prekrasan način za jačanje veze, pružanje brojnih zdravstvenih prednosti i podršku ukupnom razvoju vašeg djeteta. Ova nježna, umirujuća praksa ne samo da pruža trenutke mira i opuštanja, već i postavlja temelje za dugotrajno emocionalno i fizičko zdravlje.

POVEZANI ČLANCI: Masaža trbuha