Planiranje trudnoće

Strah od trudnoće

Strah od trudnoće Bebe.hr portal

Strah od trudnoće sasvim je normalna stvar s kojom se susreće velik broj žena – neovisno o tome žele li ili ne žele trudnoću. Neke će se žene uplašiti da su ostale u drugom stanju jer to ne žele. Dok će neke buduće majke koje su planirale trudnoću također osjetiti značajan strah od trudnoće i onoga što ona sa sobom donosi. U kojoj god se situaciji nalazite – znajte da niste same te da uvijek možete potražiti pomoć.

Bojim se da sam trudna, a ne želim dijete. Što sada?

Ako ste zaboravili koristiti kontracepciju, pokušajte ne biti prestrogi prema sebi. Niste prva osoba kojoj se to dogodilo. Ako ste koristili kontracepciju koja je zakazala, znajte da se to događa češće nego što biste očekivali. Važno je djelovati brzo ako želite spriječiti trudnoću.

Postoje dvije glavne vrste kontracepcije: hormonska EC pilula (pilula za jutro poslije) i bakreni intrauterini uložak (IUD). EC pilula daje visoku dozu hormona za odgodu ovulacije ili sprječavanje implantacije oplođenog jajašca u vašu maternicu. EC pilule učinkovite su do 95 % ako se koriste unutar 5 dana od nezaštićenog spolnog odnosa. Neke tablete dostupne su u slobodnoj prodaji, ali za druge je potreban recept.

Odredite kolika je vjerojatnost da ste trudni. Možete zatrudnjeti samo tijekom ovulacije, uzak raspon od 5 do 6 dana mjesečno. Ako imate menstrualni ciklus od 28 dana, ovulacija se događa oko 14. dana. Vaš rizik od trudnoće je najveći u 4 do 5 dana prije ovulacije, na dan ovulacije i dan nakon ovulacije. Iako jajašce živi samo oko 24 sata nakon ovulacije, spermatozoidi mogu živjeti do pet dana u tijelu.

Razgovarajte s nekim kome vjerujete. Ovo može biti stresno razdoblje i nema potrebe da kroz to prolazite sami. Zato preporučujemo da razgovarate s partnerom, prijateljem ili drugom osobom od povjerenja. Oni vas mogu podržati kroz ovaj proces i saslušati vaše brige te biti s vama dok radite test za trudnoću ili prilikom odlaska ginekologu.

Želim dijete, ali me obuzima strah od trudnoće. Što mogu učiniti?

 width=

Strah od trudnoće još se naziva i tokofobija. Izvedeno iz grčke riječi “tokos” (što znači porođaj), a definira se kao strah ili intenzivan strah od porođaja. Žene s tokofobijom mogu se bojati brojnih stvari. Mogu se bojati boli, pobačaja, prijevremenog porođaja, umiranja tijekom porođaja, urođenih mana, traume na svom tijelu. Kao i  toga da ih njihov liječnik ne sluša ili jednostavno nepoznatog.

Prvo, važno je raščistiti zablude. Obrazujte se o trudnoći i porodu kako biste strahove stavili u perspektivu. Izbjegavajte prepustiti se šokantnim ili zastrašujućim pričama o porodu u medijima i od drugih žena. Čak vam i vlastita majka ili prijateljica može utuviti krive ideje u glavu!

Također, razgovarajte o svojim strahovima sa svojim liječnikom, svojom obitelji i prijateljima. Otiđite na terapiju i savjetovanje kod stručnjaka za mentalno zdravlje koji vam može pomoći da otpustite strahove i zablude. I pozabaviti se svim prikrivenim anksioznim poremećajima ili poremećajima raspoloženja. Razmislite o pohađanju tečaja poroda s komponentom svjesnosti, gdje možete naučiti pozitivne vizualizacije i vođene meditacije koje će vam pomoći da se opustite tijekom poroda.

POVEZANO: Priprema za porod: Upoznajte se s bitnim koracima prije poroda