0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad

Rascjep usnice i nepca kod bebe

Rascjep usnice i nepca kod bebe Bebe.hr portal

Rascjep usnice i nepca su malformacije lica i usne šupljine koje se javljaju vrlo rano u trudnoći, dok se beba razvija unutar majke. Rascjepi nastaju kada nema dovoljno tkiva u području usta ili usana, a tkivo koje je dostupno ne spoji se pravilno.

Rascjep usne fizički je rascjep ili odvajanje dviju strana gornje usne i pojavljuje se kao uski otvor ili praznina na koži gornje usne. Ovo odvajanje često se proteže izvan baze nosa i uključuje kosti gornje čeljusti i/ili gornje desni. Rascjep nepca je rascjep ili otvor u nepcu. Rascjep nepca može uključivati tvrdo nepce (koštani prednji dio nepca) i/ili meko nepce (meki stražnji dio nepca).

Rascjep usnice i nepca mogu se pojaviti na jednoj ili obje strane usta. Budući da se usna i nepce razvijaju odvojeno, moguće je imati:

  • rascjep usne bez rascjepa nepca,
  • rascjep nepca bez rascjepa usne i
  • li oboje istovremeno.

 

Rascjep usnice i nepca događa se u majčinoj utrobi

Rascjep usnice i nepca kod bebe

Liječnici ne znaju uvijek zašto beba razvije rascjep, iako neki rascjepi mogu biti povezani s genetskim (naslijeđenim) čimbenicima. Također, neki vanjski čimbenici mogu povećati rizik od urođene mane, kao što su:

  • uzimanje određenih lijekova (kao što su neki lijekovi protiv napadaja) tijekom trudnoće,
  • izostanak prave količine prenatalnih hranjivih tvari,
  • izloženost majke nekim kemikalijama tijekom trudnoće,
  • pušenje cigareta,
  • korištenje droga i/ili pijenje alkohola tijekom trudnoće.

 

Liječenje rascjepa

Rascjep usnice i nepca može zahtijevati jednu ili dvije operacije, ovisno o opsegu potrebnog popravka. Početni kirurški zahvat obično se izvodi kada beba navrši 3 mjeseca.

Popravak rascjepa usnice i nepca često zahtijeva višestruke operacije tijekom 18 godina. Prva operacija popravka nepca obično se događa kada je beba stara između u prvih 12 mjeseci. Početni kirurški zahvat stvara funkcionalno nepce. I smanjuje šanse da će se tekućina razviti u srednjim ušima i pomaže u pravilnom razvoju zuba i kostiju lica.

Djeci s rascjepom nepca može također trebati presađivanje kosti kada navrše oko 8 godina. To se čini kako bi se popunila gornja linija desni koja treba poduprijeti trajne zube i stabilizirati gornju čeljust.

Otprilike 20% djece s rascjepom nepca zahtijeva daljnje operacije kako bi se poboljšao njihov govor. Nakon što izrastu trajni zubi, često je potreban aparatić za ispravljanje zuba. Mogu se izvesti dodatni kirurški zahvati. I to kako bi se poboljšao izgled usana i nosa, zatvorili otvori između usta i nosa, pomoglo disanje te stabilizirala i ponovno poravnala čeljust. Konačni popravci ožiljaka koji su ostali nakon prve operacije vjerojatno se neće izvesti sve do adolescencije, kada je struktura lica potpunije razvijena.

POVEZANO: Što utječe na porođajnu težinu bebe?