Razvojni putokaz Stručnjaci savjetuju

Terrible two: Kako provesti sebe i dijete kroz tantrume?

tantrumi

Foto: Freepik

Lucia Deranja

Moderno roditeljstvo od nas zahtijeva puno. Zahtijeva našu posvećenost, vrijeme i strpljenje. Upravo ovi resursi oni su koji današnje roditelje čine drugačijim od prijašnjih generacija. Ulaganje u istinski odnos s djetetom, poštovanje i empatija uz postavljanje granica i izgradnju autoriteta ono je zbog čega odgajamo drugačije i samosvjesnije ljude.

Cilj roditeljstva, složit ćemo se, odgojiti je samostalno i zadovoljno dijete. No isto tako, složit ćemo se, to nije jednostavno. Pogotovo ne u drugoj godini života kada se javljaju tantrumi i izražene burne reakcije.

Druga godina – mali pubertet

Poput malog puberteta, kako ga neki nazivaju, dijete u drugoj godini života proživljava veliki razvojni skok. Postaje samostalnije, svjesnije svijeta oko sebe i svojih mogućnosti. Iz faze bebe postaje dijete. Također, nakon snažne privrženosti i potrebe za majkom, dijete se u drugoj godini života kreće odvajati, samostalnije istraživati i otvarati svijetu oko sebe. Napreduje govorno-jezično i senzo-motorički što mu omogućuje više aktivnosti i interakcije s okolinom. Upravo iz tog razloga, češće su burne reakcije i emocionalne preplavljenosti. Nemogućnost nošenja s količinom podražaja, puno novih ideja koje se javljanju istovremeno, potreba za samostalnošću i kontrolom može biti preplavljujuća. U svim tim situacijama postavlja se pitanje: Kako ostati miran? Kako voditi sebe i dijete kroz tantrume?

Evo nekoliko savjeta kako to možete učiniti:

1) Zadržite dah, zaustavite svoju reakciju i zastanite;
2) Sjetite se da dijete prolazi burnu reakciju i da je to u ovoj fazi normalno;
3) Pokušajte reagirati zagrljajem, mirnim tonom i imenovanjem onog što se događa;
4) Pokušajte dati djetetu što više informacija o događaju, okolini i njegovom tijelu u prostoru;
5) Kada se dijete umirilo, prvo se povežite s njim pa onda postavite granicu na jasan i djetetu razumljiv način.

A ako niste sigurni kako, i treba vam podrška na tom putu ili jednostavno nemate vremena i strpljenja, a želite ih imati, pridružite se besplatnom webinaru za roditelje. Proširite svoje kapacitetena razvojnom webinaru „Postani samouvjeren roditelj“ na kojem ćemo zajednički obraditi temu modernog roditeljstva, proći kroz vještine koje su nam potrebne da se dobro osjećamo u svojoj ulozi i pronaći načine kako bolje reagirati u izazovnim situacijama. Link za prijavu je ovdje.