0 do 12 tjedana 12 do 24 tjedna 25 do 40 tjedana Savjeti i njega Trudnice

Je li sigurno koristiti retinol tijekom trudnoće?

Je li sigurno koristiti retinol tijekom trudnoće? Bebe.hr portal

Za vrijeme trudnoće bitno je pobrinuti se da su svi proizvodi koje koristite sigurni i za Vas i za Vašu bebu stoga donosimo više o tome može li se koristiti retinol tijekom trudnoće.

Ako niste upoznati s retinolom, zamislite ga kao proizvod koji je veliki pomoćnik za njegu kože. Retinoidi i retinol su kemikalije koje su dobivene od vitamina A. Mogu se naći u raznim serumima za njegu kože, te gelovima i kremama. I pomažu u nizu problema s kožom, od anti-starenja do akni.

Je li sigurno koristiti retinol tijekom trudnoće?

Nažalost koliko god prednosti imao – nije sigurno koristiti retinol tijekom trudnoće, zapravo u to vrijeme treba ga izbjegavati. Sastojci koji se nanose na kožu imaju potencijal apsorbirati se u krvotok i prenijeti na dijete kroz posteljicu.

 width=

Iako nije bilo dokaza koji bi upućivali na to da derivati vitamina A poput retinola uzrokuju urođene mane kod djece, treba biti oprezan i izbjegavati ih tijekom trudnoće i dojenja. Postoje sigurne alternative o kojima možete razgovarati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Naime često se tvrdi da su neka dojenčad pokazala abnormalnosti u svojim strukturama lica kada su se retinoidi koristili tijekom trudnoće. Također se tvrdi da korištenje retinoida tijekom trudnoće dovodi bebu u rizik od potencijalnih kardiovaskularnih abnormalnosti, koje uključuju malformaciju srca. Bebe čije su majke koristile retinoid dok su bile trudne također su bile izložene riziku od razvoja abnormalnosti u središnjem živčanom sustavu.

S obzirom da se mnogi se poremećaji dovode u vezu sa korištenjem retinola tijekom trudnoće, te postoje potencijalni doživotni rizici Vaše bebe u razvoju ako koristite retinol dok ste trudni. Predlažemo da tijekom trudnoće razmotrite alternative kojih je mnogo. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste vidjeli koji su sastojci prikladni za Vas.

POVEZANO: Njega kože za vrijeme trudnoće