0-6 mjeseci 6-12 mjeseci Bebe Novorođenčad Savjeti i njega

Što učiniti kada beba plače u snu?

Previše stimulirano dijete i kako ga smiriti Bebe.hr portal

Što činiti kada Vaša beba plače u snu? Ili gunđa i vrišti – a da se zapravo ne probudi? Ovo Vas vjerojatno ostavlja u nedoumici da se pitate što bi se moglo dogoditi? Vjerojatno većina roditelja i očekuje nešto nemira od svojih malih beba prije spavanja, ali nakon što se smjeste za krevetić noću, tišina je obično zlata vrijedna.

Iznenadni noćni plač beba tijekom sna obično traje kratko i uglavnom nije razlog za uzbunu. Donosimo više o tome, plus što učiniti kada vaša beba plače u snu.

Kako postupiti kada beba plače u snu?

 width=

Kad se suočite s noćnim zapomaganjem, poželjet ćete brzo i tiho umiriti svoju nemirnu bebu kako bi mogli i Vi i ona odmoriti u miru. Evo nekoliko savjeta koje možete isprobati:

  • Nemojte panično utrčavati. Bebe nemirno spavaju, i može se dogoditi i da plaču i da se i kratko bude ako su u REM fazi spavanja. Zato pričekajte kratko koju minutu prije nego što uskočite u njezinu sobu, jer bi ona mogla sama se smiriti.
  • Pogledajte u kojem položaju beba spava i uspravite je. Ako se zaglavila u kutu krevetića ili joj noga visi između letvica, oslobodite je i stavite na leđa na sredinu madraca.
  • Nježno joj mazite i trljajte trbuščić. Umirujućim glasom dajte joj do znanja da ste tu da je utješite. Samo neka bude kratko i slatko kako bi ona dobila poruku da je vrijeme da (ponovno) spava.
  • U prva 2 mjeseca starosti, možete koristiti i lagano povijanje koje može umiriti vašu bebu i potaknuti dobar san. Umotajte svoju bebu sigurno i pravilno tako da nema labavih krajeva dekice koji bi joj mogli prekriti lice. Također da joj nije prevruće, da joj bokovi nisu pretijesno omotani i da nije u fazi u kojoj je pokušavajući se prevrnuti još.
  • Stavite ju u vreću za spavanje. Ako povijanje ne funkcionira ili je beba starija, vreća za spavanje, koja je jednodijelna odjeća s kopčama ili patentnim zatvaračem, može ponuditi iste prednosti.
  • Provjerite temperaturu. Provjerite je li temperatura u spavaćoj sobi vaše bebe između 20 i 22 stupnja Celzijusa, što je udoban raspon za dobar san. Također opipajte i bebu kako biste eliminirali moguću temperaturu koja uzrokuje nemiran san.

POVEZANO: Kako roditelji mogu pomoći bebama da se same nauče smiriti?