Savjeti i njega

Psorijaza: simptomi i uzroci

psorijaza

Psorijaza je kronično stanje kože koje je posljedica preaktivnog imunološkog sustava i često ga karakteriziraju debela, crvena koža i srebrnasti plakovi. Unatoč osipnom izgledu, psorijaza nije zarazna.

Uobičajeni znakovi i simptomi

Iako se psorijaza može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, najčešća mjesta su u kožnim naborima, vlasištu, genitalijama, licu, rukama, stopalima i noktima. Psorijaza može početi u bilo kojoj dobi, ali je najčešća u odraslih u dobi od 50 do 69 godina.

Simptomi na koži kreću se od crvenih, ljuskavih, svrbežnih mrlja do izbočina ispunjenih gnojem, ovisno o vrsti. Studija objavljena u Reumatologia otkrila je da oko 50% ljudi s psorijazom plaka doživljava simptome poput deformacije, udubljenja, promjene boje i cijepanja nokta. Simptomi na rukama i nogama, poput zadebljane kože i pucanja, također se mogu pojaviti i mogu biti bolni.

Što uzrokuje psorijazu?

Točan uzrok psorijaze nije poznat, ali genetika, stres i životni izbor mogu igrati ulogu, prema globalnom izvješću o psorijazi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Nije neobično da ga ima više članova obitelji. Ako su ju imali vaši roditelji, veća je vjerojatnost da ćete ga imati. Pušenje također može povećati rizik.

Okidači psorijaze

Postoji nekoliko poznatih okidača koji mogu pogoršati postojeće simptome psorijaze ili uzrokovati pojavu novih:

  • Stres je glavni okidač za psorijazu i može pogoršati svrbež. Također, pojava psorijaze može biti stresna za one koji se srame stanja.
  • Ozljede, poput ogrebotine po tijelu kod osoba s genetskom tendencijom razvoja psorijaze, također mogu uzrokovati da imunološki sustav razvije preaktivan odgovor.
  • Opekline od sunca, cijepljenje i ugrizi kukaca također mogu imati sličan učinak zbog Koebnerovog fenomena, u kojem se pojavljuju nove psorijatične lezije kože nakon ozljede inače zdrave kože.
  • Virusi i bolesti su drugi okidači jer utječu na imunološki sustav. Psorijaza se može rasplamsati zbog infekcije uha, bronhitisa i respiratorne infekcije, a streptokok grla može izazvati pojavu psorijaze crijeva kod djece.
  • Određeni lijekovi, uključujući uobičajene lijekove za krvni tlak koji se nazivaju beta-blokatori i litij.
  • Prehrambeni čimbenici, poput prehrane bogate rafiniranim šećerima, natrijem, mesom i alkoholom, uključeni su u povećanje simptoma upale i psorijaze, prema studiji iz 2020. u Međunarodni časopis za molekularne znanosti.
  • Vrijeme također može biti okidač. Hladno vrijeme donosi manje sunčeve svjetlosti i vlage, kao i potencijalno više stresa i bolesti.

Izvor: Psorijaza: simptomi, uzroci i tretmani – Forbes zdravlje

Psoriasis: Causes, Triggers and Treatments: National Psoriasis Foundation

9789241565189_eng.pdf.psoriasis (who.int)

POVEZANO: Najbolja njega kože nakon poroda