Djeca Savjeti i njega

Kupujete dječje naočale? Donosimo nekoliko savjeta

dječje naočale

Dječje naočale jedan su od onih predmeta oko čije ćete se kupnje morati dobro potruditi jer su oči vašeg djeteta vrlo osjetljivo područje. Osobito je bitno obratiti pažnju na onu djecu za koju primijetite da imaju problema s vidom. Ako ste roditelj u potrazi za pravim parom naočala za svoje dijete, vjerojatno znate da ulazak u prodavaonicu optike može biti zbunjujući. Dječjih naočala ne nedostaje. Problem je otkriti koje će naočale vaše dijete biti spremno nositi – i hoće li trajati dulje od vožnje do kuće.

Bilo da se radi o dioptrijskim ili sunčanim naočalama, bitno je pripaziti na neke osnovne stvari kako biste svom djetetu kupili naočale koje će ga dobro služiti.

Pokazatelji da bi dijete moglo trebati naočale za vid

Nema stroge dobne granice za nošenje naočala za vid, jer je svako dijete jedinstveno i razvija se u svojem vlastitom tempu. Međutim, postoje neki pokazatelji koji ukazuju na to kada bi dijete moglo trebati naočale za vid.

Djeca se obično podvrgavaju pregledu očiju nakon rođenja, a pedijatar će nastaviti nadzirati razvoj očiju djeteta na redovitim pregledima do predškolske dobi. Ako pedijatar primijeti bilo kakve znakove problema s vidom, može preporučiti posjet oftalmologu. Koji će dalje obaviti daljnje testove i procijeniti potrebu za naočalama za vid. Neki pokazatelji koji ukazuju na problem s vidom mogu biti poteškoća u fokusiranju, naginjanju glave ili prečestog trljanja očiju.

U nekim slučajevima, djeca mogu biti rođena s problemima s vidom koji zahtijevaju rano liječenje. Na primjer, ambliopija (poznata i kao “lijeno oko”) može se pojaviti u dobi od nekoliko mjeseci, a gotovo uvijek prije druge godine starosti. Ako se ne liječi rano, može dovesti do trajnog smanjenja vida. Osim toga, strabizam (skretanje jednog ili oba oka) također može biti prisutan od ranog djetinjstva, što također može zahtijevati liječenje uključujući nošenje naočala za vid.

Dakle, najbolje je da dijete pregleda oftalmolog ako postoji bilo kakva sumnja u vidne probleme. Liječnik će procijeniti potrebu za naočalama i prilagoditi ih djetetovim specifičnim potrebama.

Kako kupiti dječje naočale i na što paziti pri kupnji?

dječje naočale

Ako vaše dijete treba dječje naočale za vid, recept za naočale uvijek će biti primarni faktor pri odabiru naočala. Prije nego krenete tražiti okvire, posavjetujte se sa svojim oftalmologom ili optičarom vašeg djeteta. Ako recept zahtijeva jake leće koje će vjerojatno biti debele, izbjegavajte velike okvire koji će povećati debljinu leća. Također, manje leće obično imaju manje aberacija višeg reda u blizini ruba leće nego velike leće od istog materijala i iste dioptrije. Tako da postoji manji rizik od zamućenog ili iskrivljenog perifernog vida.

Jedan od najtežih dijelova pri odabiru prikladnih okvira za malu djecu je taj što njihovi nosići nisu potpuno razvijeni. Odnosno nemaju most koji bi spriječio klizanje plastičnih okvira. Međutim, metalni okviri obično se izrađuju s podesivim jastučićima za nos, tako da pristaju na svačiji most. Svaki se okvir mora pojedinačno procijeniti kako bi se osiguralo da odgovara li mostu nosa djeteta. Ako između hrpta okvira i hrpta nosa postoje razmaci, težina leća uzrokovat će klizanje naočala, bez obzira na to koliko okvir dobro pristaje prije izrade leća. Optičar obično najbolje prosuđuje odgovara li okvir pa to prepustite njemu.

Ako ste zabrinuti da će vašem djetetu naočale skliznuti s lica, možete kupiti naočale s držačima. Ove drške obavijaju cijeli stražnji dio uha i držat će naočale na mjestu.

Danas se metalni i plastični okviri izrađuju slično u pogledu trajnosti, težine i cijene. Međutim, sastav metala može varirati od okvira do okvira. Stoga je važno konzultirati se s optičarom prije nego što donesete konačnu odluku o kupnji. Također, ako je vaše dijete pokazalo znakove alergije na bilo koju tvar (npr. nikal) koja se nalazi u mnogim okvirima naočala, ne brinite – na tržištu postoje i okviri izrađeni od hipoalergenih materijala.

Većina djece će biti samosvjesna kada prvi put nose naočale, stoga odaberite okvire koji imaju moderan, atraktivan stil. Također, značajke poput fotokromatskih leća koje se automatski tamne na sunčevoj svjetlosti mogu potaknuti vaše dijete da poželi nositi naočale.

POVEZANO: Kako roditelji mogu pomoći djeci izgraditi samopoštovanje