Djeca Kutak za tate Mame

Dijete vegetarijanac: Za ili protiv?

Dijete vegetarijanac

Dijete vegetarijanac mnogima zvuči kao nespojiva sintagma, ali činjenica je da postoje brojni „za“ i „protiv“ ovakve prehrane u djetinjstvu. Kao prvo, potrebno je razlikovati 4 glavne skupine vegetarijanske prehrane:

  • Lakto-vegetarijanska prehrana uključuje biljnu hranu i mliječnu hranu.
  • Ovo-vegetarijanska prehrana uključuje biljnu hranu i jaja.
  • Lakto-ovo vegetarijanska prehrana uključuje biljnu hranu, mliječnu hranu i jaja.
  • Veganska prehrana uključuje samo biljnu hranu.

Kao i svaka zdrava prehrana, zdrava vegetarijanska prehrana za djecu mora uključivati širok izbor svježih namirnica iz pet skupina namirnica. A to su: povrće, voće, žitarice, mliječne proizvode sa smanjenim udjelom masti ili zamjene bez mliječnih proizvoda i proteine. Svaka grupa hrane ima određene hranjive tvari koje tijelo vašeg djeteta treba za pravilan rast i razvoj. POVEZANO: Kako znati je li celijakija problem koji muči vaše dijete?

Dijete vegetarijanac

Najveća briga kod vegetarijanske prehrane u ranom djetinjstvu je neadekvatnost prehrane. Iako je dokazano da vegetarijanska prehrana ima zdravstvene prednosti, poput nižeg rizika od srčanih bolesti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka. Kako za djecu tako i za odrasle. Osim zdravstvenih dobrobiti, usvajanje biljne prehrane može koristiti i okolišu. Za proizvodnju mesa i mliječnih proizvoda potrebno je više vode, zemlje i energije — što pridonosi emisiji stakleničkih plinova koji mogu uzrokovati klimatske promjene.

Riječ stručnjaka pedijatara s Američke akademije pedijatara, Vegetarijanska prehrana, rast i prehrana u ranom djetinjstvu – longitudinalna kohortna studija: „Trenutačno se razlikuju smjernice o primjerenosti vegetarijanske prehrane u djetinjstvu. U ovoj studiji nismo pronašli dokaze o klinički značajnim razlikama u rastu ili biokemijskim mjerama prehrane za djecu s vegetarijanskom prehranom. Međutim, vegetarijanska prehrana bila je povezana s većim izgledima za pothranjenost, naglašavajući potrebu za pažljivim planiranjem prehrane za premršavu djecu kada se razmatra vegetarijanska prehrana.“ POVEZANO: Zdrava pića za bebe i djecu prema njihovoj dobi

Zaključak

Prema podatcima koje smo dobili iz različitih izvora potrebno je konstatirati kako vegetarijanska prehrana svakako ima određene benefite. I da bi trebala bi biti dio cjelokupne prehrane vašeg djeteta. Isto tako ne možemo zaobići ni zaključak Američke akademije pedijatara, koji smatra da je najbolje svome djetetu dopustiti da isproba i jede mesne proizvode.

Međutim uz pravilno planiranje i znanje, dijete može dobiti sve što mu treba nakon veganske prehrane. Najveća briga kod veganske prehrane u ranom djetinjstvu je neadekvatnost prehrane. Roditelji stoga moraju biti vrlo, vrlo dobro informirani, inače postoji rizik da bi neki hranjivi sastojci mogli nedostajati. Poput vitamina D, kalcija, željeza, omega-3 masnih kiselina i mogućeg nedostatka vitamina B12.

POVEZANO: Priprema zdravih smoothija s vašim djetetom