Kutak za tate Mame Savjeti i njega

Seksualni odnosi i veze kada ste roditelj

Seksualni odnosi i veze kada ste roditelj Bebe.hr portal

Seksualni odnosi kada ste roditelj mijenja mnogim parovima. Dolaskom djeteta pažnja koju ste nekoć dijeliti jedno s drugim sada se usmjerava na dijete. Stoga je bitno komunicirati sa svojim partnerom i pronaći načine da ostanete povezani i intimni.

Iako možda niste mnogo razmišljali o tome prije, naučiti kako u svom odnosu napraviti mjesta za partnera uz bebu je često izazov. Neke od prilagodbi koje trebate napraviti odnose se na vaš seksualni odnos.

Imati bebu ne znači da je vaš seksualni život gotov, ali možda ćete otkriti da se vrsta seksa koji imate i koliko često ga imate se mijenja.

Seksualni odnosi nakon rođenja djeteta

Mnoge žene osjećaju bol i umor odmah nakon rođenja djeteta, a taj se umor nastavlja danonoćnim hranjenjem u prvim tjednima. Hormonske promjene kod novopečenih majki mogu utjecati na smanjenu potrebu za seksom. Dok se novopečeni očevi mogu osjećati zabrinuti što je ispravno za njihovog partnera.

S vremenom ćete se vjerojatno osjećati fizički i emocionalno spremni za odnose. Međutim stres, umor i odgovornost da budete roditelj mogu utjecati na vaš seksualni nagon.

Dok se probijate kroz neizvjesnost ili poteškoće u svom seksualnom odnosu, važno je održavati linije komunikacije otvorene sa svojim partnerom.

 width=

Komunikacija

Može se dogoditi da se počnete povlačiti ili udaljavaju jedno od drugog. Barem u periodu dok se prilagođavate roditeljstvu. Na primjer, jedan od se partnera može osjećati izostavljenim ili ogorčenim zbog partnerove reakcije na novu situaciju.

Razgovor s partnerom o tome kako se osjećate i kako se on osjeća pomoći će vam da shvatite što se događa u vašoj vezi. Dobra komunikacija također je važna kako bi vam pomogla da ostanete povezani i pronađete načine za održavanje intimnosti jedno s drugim.

Pronalaženje vremena koje ćete provesti sa svojim partnerom može biti izazovnije kada ste roditelj ali je i dalje važno za vaš odnos. Odvojiti vrijeme za povezivanje s partnerom ne mora biti komplicirano.

Ideje kako pronaći vrijeme za partnera dok ste roditelj

 width=

  • iskoristite vrijeme dok bebe spava za maženje, ljubljenje ili zajednički obrok
  • odite zajedno u šetnju (povedite bebu sa sobom ako ne možete pronaći dadilju) i razgovarajte šetajući zajedno
  • šaljite si ljubavne poruke (a ne samo o bebi)
  • dogovorite točno period za izlazak na kavu ili u restoran na koji će te se oboje obvezati
  • planirajte svoje vrijeme i pronađite dadilju, zamolite roditelje ili braću i sestre da vam pomognu i to vrijeme iskoristite samo za vas dvoje.
  • ako vi ili vaš partner trebate pomoć, obratite se savjetniku ili terapeutu na vrijeme. Normalno je i odgovorno tražiti pomoć ako vidite da vam odnos ne ide u dobrom smjeru. Lakše je spriječiti nego liječiti!

Izvor:

https://raisingchildren.net.au/

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/sex-and-relationships

POVEZANO: Seksualni odnosi i intimnost nakon dolaska bebe